Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Вт25022020

Брой 291, Година XXX

            Валута: 1 USD = 1.81079 BGN ↓ 1 GBP = 2.34203 BGN ↑ 1 CHF = 1.84338 BGN ↑
Back Вие сте тук:Начало Свят (2) Туристическо корабче потъна в Дунав след удар от по-голям плавателен съд в Будапеща

Туристическо корабче потъна в Дунав след удар от по-голям плавателен съд в Будапеща

Туристическо корабче потъна в Дунав след удар от по-голям плавателен съд в Будапеща

33-мата южнокорейци на борда не са били със спасителни жилетки

Южнокорейските туристи, чието корабче се преобърна и потъна в река Дунав, в центъра на Будапеща, не са носели спасителни жилетки, съобщи АП, позовавайки се на южнокорейското външно министерство. То научило това от свои служители в Будапеща. Според южнокорейските дипломати в унгарската столица било нещо обичайно туристите на корабчетата за разходки по Дунава да не носят спасителни жилетки.

Седем южнокорейски туристи са загинали, седем са спасени, а 19 се водят за изчезнали. Не е ясна съдбата и на двама унгарци, членове на екипажа. Издирването на оцелели продължи и вчера в придошлите води на Дунав, макар че шансовете са минимални. Унгарската полиция започна криминално разследване на потъването на корабчето.

Още не са ясни обстоятелствата около трагедията, разиграла се в сряда вечерта към 21.15 часа местно време. Унгарските власти съобщиха, че туристическото корабчето с 33 южнокорейци се е преобърнало и потънало, след като било ударено от по-голям плавателен съд. Служител на южнокорейската туристическа агенция, организирала пътуването, каза обаче, че корабът е бил пуснал котва, когато е бил ударен. Причината за сблъсъка още не е известна.

Реката е била придошла след проливни дъждове и течението е било много силно. Температурата на водата е между 10 и 12 градуса. Един от спасените е бил намерен на 3 км от мястото на корабокрушението, станало между Верижния мост (моста Сечени) и моста Маргит.

Продължава издирването близо 20-те души, които са в неизвестност . 14 от туристите бяха извадени от водата, седем от тях починаха, а седем оцеляха и са в стабилно състояние, съобщи южнокорейското външно министерство. Предвид изминалото време от преобръщането и потъването на корабчето, ниската температура на водата и силните течения на река Дунав, шансът да бъдат намерени още оцелели е минимален, заяви говорител на Бърза помощ.

Южнокорейското външно министерство съобщи, че изпраща екип за бързо реагиране от 18 души в Будапеща, който да се включи в спасителната операция. Президентът на Южна Корея Мун Дже-ин нареди формиране на извънредна работна група, която да следи ситуацията в Будапеща. Указанията му са всички налични ресурси да бъдат насочени към подпомагане на спасителната операция.

България

Икономика

Властта да направи публичен доклад за ползите и рисковете от Еврозоната

Властта да направи публичен доклад за ползите и рисковете от Еврозоната

Това, което не се знае, е колко време България ще престои в чакалнята, а оттам идва и голяма несигурност, казва финансистът Димитър Чобанов

З...

Прочети още:

Loading...

Култура

„Вуйчо Ваньо или не искам да си спомням нищо“ ни зарежда със страст, любов и още живот

„Вуйчо Ваньо или не искам да си спомням нищо“ ни зарежда със страст, любов и още живот

Емблематичната пиеса на световноизвестния руски писател и драматург А П Чехов оживея на Камерна сцена на Нардния театър „Ив. Вазов” в премие...

Прочети още:

Loading...

Спорт

Земеделие

Рентите на собствениците на бели петна се пазят до 10 години

Рентите на собствениците на бели петна се пазят до 10 години

Няма решение къде да отиват непотърсените 100 милиона лева по неофициални данни

Собствениците на земи, които са служебно разпределени за обра...

Прочети още:

Loading...