Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Пон17062019

Брой 113, Година XXX

            Валута: 1 USD = 1.7362 BGN ↑ 1 GBP = 2.19527 BGN ↓ 1 CHF = 1.74456 BGN ↓
Back Вие сте тук:Начало Свят (2) Социалдемократите и “Финландците“ с разлика 0.2 на сто на парламентарните избори

Социалдемократите и “Финландците“ с разлика 0.2 на сто на парламентарните избори

Социалдемократите и “Финландците“ с разлика 0.2 на сто на парламентарните избори

Правителството на премиера Юха Сипиле предизвика недоволство заради тежки реформи в социалната сфера

Социалдемократите и крайнодясната националистическа партия “Финландците“ са с почти равни резултати - 17,7 и 17,5 на сто - след произведените в неделя парламентарни избори, съобщи министерството на правосъдието, цитирано от Ройтерс.

Партията “Финландски център“ на досегашния премиер Юха Сипиле е на четвърто място с 13,8 на сто от гласовете, а нейният коалиционен партньор - Националната коалиционна партия - е трета със 17 процента.

Лидерът на социалдемократите Анти Рине заяви, че за първи път от 1999 г. социалдемократите са партията на министър-председателя и добави, че ще се опита да състави правителство преди края на май. “Искаме да възстановим доверието на финландския народ и ще го направим в сътрудничество с други партии“, добави той. Очаква се социалдемократите да получат 40 от общо 200 депутатски мандата, а “Финландците“ - 39. Социалдемократите планират да повишат данъците и да увеличат разходите, за да запазят подложената на голямо напрежение социална система.

Приключващото управлението си десноцентристко правителство на министър-председателя Юха Сипиле, който оглавява партията “Финландски център“, прокара пакет за икономии, след като спечели изборите през 2015 г. Това помогна на Финландия да се върне към растеж и да подобри държавните финанси след тригодишна рецесия. Сипиле и неговото правителство подадоха оставка през март, след като не успяха да прокарат голям пакет за реформи в социалната сфера и здравеопазването.

Една трета от територията на Финландия е зад полярния кръг и в страната повече от всякога се надига тревога заради климатичните промени. Финландия засилва своето производство на ядрена енергия, като започва нов план следващата година, а миналия месец депутатите гласуваха напълно да бъде спряно изгарянето на въглища до 2029 г. Има призиви и за други действия в областта на климата като увеличаване на броя на електрическите автомобили, намаляване на потреблението на месо чрез данъци или преминаване към повече вегетарианска храна в училищата и други обществени институции.

Икономика

3,2 пъти разлика в заплатите на агрочиновниците

3,2 пъти разлика в заплатите на агрочиновниците

Най-високо платените служители - одиторите получат средно 2 552 лв, а в областната земеделска дирекция в Разград едва 781 лв.

Средната заплат...

Прочети още:

Loading...

Култура

„Магията на Изтока” покори София

„Магията на Изтока” покори София

Вицепрезидентът Илиана Йотова откри третия Азиатски фестивал, организиран от посолството на Индонезия и на още 15 държави от региона

Вицепрез...

Прочети още:

Loading...

Спорт

Колумбия шамароса Аржентина на старта на Копа Америка

Аржентина загуби първия си двубой от тазгодишното издание на Копа Америка. “Гаучосите“ паднаха с 0:2 от Колумбия в битка от група “B“. П...

Прочети още:

Loading...

Земеделие

Цената на храната най-важна за българина

Цената на храната най-важна за българина

А европейците като цяло обръщат повече внимание на нейния произход

Когато българите купуват храна, те първо гледат цената, на второ място е в...

Прочети още:

Loading...