Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Пон17062019

Брой 113, Година XXX

            Валута: 1 USD = 1.7362 BGN ↑ 1 GBP = 2.19527 BGN ↓ 1 CHF = 1.74456 BGN ↓
Back Вие сте тук:Начало Свят (2) Мадуро нареди увеличаване броя на членовете на цивилните милиции

Мадуро нареди увеличаване броя на членовете на цивилните милиции

Мадуро нареди увеличаване броя на членовете на цивилните милиции

Кубинският президент Мигел Диас-Канел призова за засилване на икономиката на страната, въпреки санкциите на САЩ заради Венецуела

Венецуелският президент Николас Мадуро нареди увеличаване на броя на членовете на цивилните милиции с един милион души, предаде Ройтерс. В същото време опозиционният лидер Хуан Гуайдо посети щата Сулия (Западна Венецуела), който бе сериозно засегнат от спиранията на тока във Венецуела.

Цивилните милиции, създадени през 2008 г. от покойния президент на Венецуела и ментор на Мадуро Уго Чавес, се отчитат директно пред президента и имат за цел да допълнят работата на въоръжените сили. Мадуро, който нарича Гуайдо американска марионетка, заяви, че цели да увеличи броя на членовете на цивилните милиции до 3 млн. души до края на годината, като сега те са над 2 милиона. Мадуро ги насърчи да участват в селскостопанското производство. Недостигът на храна и лекарства принуди повече от 3 млн. венецуелци да напуснат родината си през последните години.

Лидерът на контролираното от опозицията Национално събрание Гуайдо, който през януари се обяви за временен президент на Венецуела, призовава военните да обърнат гръб на Мадуро на фона на хиперинфлацията, икономическата криза и спиранията на електричеството в страната през последния месец. Гуайдо бе признат за лидер на Венецуела от САЩ и повечето западни държави, които са съгласни с аргумента му, че преизбирането на Николас Мадуро за президент миналата година е било нелегитимно.

До този момент ръководството на венецуелската армия продължава да е лоялно към Николас Мадуро въпреки обещанието на Хуан Гуайдо да даде амнистия на военните, които минат на страната на опозицията. Въпреки че електричеството бе като цяло възстановено в Каракас, правителството на Мадуро въведе режим на тока за останалата част от Венецуела.

Същевременно кубинският президент Мигел Диас-Канел обвини правителството на САЩ, че е довело отношенията между САЩ и Куба до най-ниската им точка от десетилетия. Диас-Канел призова кубинците да засилват отбраната и икономиката на Куба. В реч пред Националното събрание в събота президентът на Куба заяви, че САЩ целят да задушат икономически Куба, като правят вноса на стоки от първа необходимост изключително труден. Кубинската икономика е в застой през последните години, като в същото време стратегическият съюзник на Куба - Венецуела се озова в икономическа криза. Това доведе до намаляване на употребата на горива и енергия в Куба и до недостиг тази година на основни стоки като хляб, пилешко месо и яйца. Админстрацията на Доналд Тръмп заяви, че Куба е отговорна за оцеляването на социалистическия президент на Венецуела Николас Мадуро и наложи нови санкции на Куба, срещу която вече бе въведено търговско ембарго.

Икономика

3,2 пъти разлика в заплатите на агрочиновниците

3,2 пъти разлика в заплатите на агрочиновниците

Най-високо платените служители - одиторите получат средно 2 552 лв, а в областната земеделска дирекция в Разград едва 781 лв.

Средната заплат...

Прочети още:

Loading...

Култура

„Магията на Изтока” покори София

„Магията на Изтока” покори София

Вицепрезидентът Илиана Йотова откри третия Азиатски фестивал, организиран от посолството на Индонезия и на още 15 държави от региона

Вицепрез...

Прочети още:

Loading...

Спорт

Колумбия шамароса Аржентина на старта на Копа Америка

Аржентина загуби първия си двубой от тазгодишното издание на Копа Америка. “Гаучосите“ паднаха с 0:2 от Колумбия в битка от група “B“. П...

Прочети още:

Loading...

Земеделие

Цената на храната най-важна за българина

Цената на храната най-важна за българина

А европейците като цяло обръщат повече внимание на нейния произход

Когато българите купуват храна, те първо гледат цената, на второ място е в...

Прочети още:

Loading...