Вестник Земя

    Коопмедия            ЦКС
НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Сря20062018

Брой 120, Година XXVII

            Валута: 1 USD = 1.69571 BGN1 GBP = 2.23031 BGN1 CHF = 1.70057 BGN
Back Вие сте тук:Начало Свят (2) Макрон контролира Националното събрание след вторият тур на изборите във Франция

Макрон контролира Националното събрание след вторият тур на изборите във Франция

Макрон контролира Националното събрание след вторият тур на изборите във Франция

Предизвестеният резултат намалява активносттта на гласоподавателите

Фран­ция гласува вчера на втори тур на пар­ламен­тар­ните избори, предаде АФП. Очаква се те да осигурят невиж­дано от десетилетия мнозин­с­тво от поне 4/5 на цен­т­рис­т­ката пар­тия на новия президент Еманюел Мак­рон в Национал­ното съб­рание, предаде АФП.

Това ще поз­воли на Мак­рон, който бе изб­ран за президент миналия месец, да осъщес­тви амбициоз­ната си прог­рама за либерални реформи.

Дър­жав­ният глава очаква фран­цузите да пот­вър­дят “своята воля за обнов­ление“, изразена на президен­т­с­ките избори и на пър­вия тур на пар­ламен­тар­ните, заяви говорителят на правител­с­т­вото Крис­тоф Кас­танер.

Премиерът Едуар Филип обаче предуп­реди привър­жениците на Мак­рон да не приемат победата за даденост. “От опит зная, че едни избори никога не са спечелени преди пос­лед­ния ден, дори преди пос­лед­ната минута“, под­черта той.

Всички социологически проуч­вания и екс­пер­тни оценки пред­вещаваха забележителна победа на “Репуб­лика, нап­ред!“. Очаква се движението да получи значително мнозин­с­тво в Национал­ното съб­рание (дол­ната камара на френ­с­кия пар­ламент) — между 400 и 470 места от общо 577. За абсолютно мнозин­с­тво са необ­ходими 289 депутат­ски места.

От друга страна, край­нодес­ният Национален фронт (НФ) на Марин Льо Пен, която дос­тигна до балотажа на президен­т­с­ките избори през май, се очаква да спечели само няколко места в пар­ламента. Същата е ситуацията с край­ната левица, чийто кан­дидат за дър­жавен глава Жан-Люк Мелан­шон получи близо 1/5 от гласовете на пър­вия тур на президен­т­с­ките избори през април.

С избирател­ната сис­тема се обяс­нява и нис­ката актив­ност на изборите. На пър­вия тур на 11 юни гласуваха 1/2 от избирателите — исторически отрицателен рекорд, като мнозина заявиха, че не виж­дат смисъл да упраж­нят правото си на вот.

България

Икономика

Култура

Спорт

Лудогорец срещу северноирландци в Шампионската лига

Лудогорец срещу север­ноир­лан­дци в Шам­пион­с­ката лига

Съперниците на ЦСКА, Левски и Славия ще станат известни днес

Лудогорец ще играе срещу пър­венеца на Северна Ирлан­дия Крусей­дърс в пър­вия квали…

Прочети още:

Loading...

Земеделие

Двуметрова торта от череши за празника на сладкия плод в Кюстендил

Двумет­рова торта от череши за праз­ника на слад­кия плод в Кюс­тен­дил

За единайста поредна година Община Кюс­тен­дил заедно с мес­т­ния Инс­титут по земеделие организират Праз­ник на черешата, който ще се със­тои на 2

Прочети още:

Loading...