Вестник Земя

    Коопмедия            ЦКС
НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Сря20062018

Брой 120, Година XXVII

            Валута: 1 USD = 1.69571 BGN1 GBP = 2.23031 BGN1 CHF = 1.70057 BGN
Back Вие сте тук:Начало Свят (2) Тръмп може да изтегли САЩ от НАТО, ако съюзниците не увеличат финансирането

Тръмп може да изтегли САЩ от НАТО, ако съюзниците не увеличат финансирането

Тръмп може да изтегли САЩ от НАТО, ако съюзниците не увеличат финансирането

Вашингтон предлага на алианса тренировъчна мисия в Ирак, след победа над ИД

Президен­тът Доналд Тръмп е доволен, че съюз­ниците в НАТО са обещали да увеличат финан­совия си принос, но не изк­лючва въз­мож­ността да изтегли САЩ от алианса, ако тези обещания не бъдат изпъл­нени, заяви пред АФП служител в Белия дом.

“Засега президен­тът е доволен от това, което вижда. Той вижда, че те реагират позитивно“, каза служителят преди пър­вото посещение на Тръмп в чуж­бина. Той ще учас­тва на 25 май в срещата на върха на НАТО в Брюк­сел. “Но ако нищо не се случи, или ако се случва твърде бавно, ще останем бдителни“, каза служителят, пожелал аноним­ност. Друг служител в Белия дом заявил пред чужди жур­налисти, че “Тръмп няма да остане в НАТО, ако НАТО не пос­тигне дос­татъчно бърз нап­редък“.

Страните членки на НАТО поеха ангажимент през 2014 г., да увеличат раз­ходите за отб­рана до 2 % от брут­ния си вът­решен продукт в срок от 10 г. Освен САЩ, малко са страните които досега дос­тигат това рав­нище. Тръмп насочва критиките си предимно към Гер­мания, чиито раз­ходи за отб­рана сега са 1,2 на сто от БВП. Миналия месец Тръмп каза, че НАТО “вече не е отживелица“, след като месеци наред в предиз­бор­ната кам­пания критикуваше съюз­ниците от НАТО, че не внасят своя дял в бюджет на организацията и не полагат дос­татъчно усилия да се борят с тероризма. На срещата на върха в Брюк­сел Тръмп вероятно ще продължи да оказва натиск над съюз­ниците да увеличат раз­ходите за отб­рана.

САЩ пред­лагат НАТО да поеме тренировъчна мисия на ирак­с­ките сили, след като бъде победена групиров­ката “Ислям­ска дър­жава“ (ИД), заяви пред­седателят на комитета на началник-щабовете на въоръжените сили на САЩ ген. Джо Дън­форд.

НАТО “е в идеална позиция да осигури тренировъчна мисия (на ирак­с­ките сили) за дълъг период от време“, заяви Дън­форд пред жур­налисти в самолета, с който се връщаше от среща на алианса в Брюк­сел.

Ирак­с­кият премиер Хай­дер ал Абади вече посочи, че ирак­с­ките сили може да продъл­жат да се нуж­даят от под­к­репа след побеж­даването на ИД, но все още не е фор­мулирал точно нуж­дите си, припомни Дън­форд.

България

Икономика

Култура

Спорт

Лудогорец срещу северноирландци в Шампионската лига

Лудогорец срещу север­ноир­лан­дци в Шам­пион­с­ката лига

Съперниците на ЦСКА, Левски и Славия ще станат известни днес

Лудогорец ще играе срещу пър­венеца на Северна Ирлан­дия Крусей­дърс в пър­вия квали…

Прочети още:

Loading...

Земеделие

Двуметрова торта от череши за празника на сладкия плод в Кюстендил

Двумет­рова торта от череши за праз­ника на слад­кия плод в Кюс­тен­дил

За единайста поредна година Община Кюс­тен­дил заедно с мес­т­ния Инс­титут по земеделие организират Праз­ник на черешата, който ще се със­тои на 2

Прочети още:

Loading...