Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Нед29032020

Брой 59, Година XXXI

            Валута: 1 USD = 1.7811 BGN ↓ 1 GBP = 2.14108 BGN ↑ 1 CHF = 1.83922 BGN ↓
Back Вие сте тук:Начало Спорт (2) Илиана Раева: Отлагането на Олимпиадата е правилното решение

Илиана Раева: Отлагането на Олимпиадата е правилното решение

Илиана Раева: Отлагането на Олимпиадата е правилното решение

Сега най-важно е да се справим с коварния вирус, а след това ще направим най-верния план за навлизане в тренировъчен режим, заяви президентът на Федерацията по художествена гимнастика

Президентът на Българската федерация по художествена гимнастика Илиана Раева коментира отлагането на Олимпиадата заради коронавируса. Както вече стана ясно, Игрите в Токио бяха пренасрочени за лятото на 2021 година. Това породи въпроса дали някои от гимнастичките ни - Невяна Владинова и Катрин Тасева, ще продължат да гледат към Токио, тъй като имаха желание да сложат край на състезателната си кариера след Игрите това лято.

- Г-жо Раева, как приехте новината, че Олимпиадата в Токио е отложена за 2021 г.? Може би трябва да започнем със ситуацията, в която се оказа светът?

- Ще започна с втория въпрос. Ситуацията, в която се намира светът, е много сериозна и е необходима огромна отговорност от всеки човек. Ставаме свидетели на безпрецедентен случай в последните десетилетия, в който един опасен вирус се разпространява безпроблемно, убива, а все още човекът не може да се справи с него и да го спре. Страшно е наистина. Останахме си вкъщи, по-скоро затвориха ни вкъщи, което ще даде шанс на планетата ни да си почине малко от човешките безумия, а на нас да осмислим пътя, по който сме тръгнали. Разбира се, надявах се, че ще се справим с този сполетял ни Ад и ще има Олимпиада, но уви... Следейки какво се случваше последните дни с големи спортни събития, имах и опасения, че Олимпийските игри в Токио ще се отложат. Мисля, че това е правилното решение.

- Като цяло се очертава да няма никакво голямо спортно състезание през 2020 година. Как ще се отрази това конкретно на художествената гимнастика, фатално ли ще е за поддържане на форма и режим?

- Не мисля, че ще е фатално. Нашите национални отбори не тренират в момента. Изпълняваме правилата за извънредна ситуация и изискванията на кризисния ни щаб. Сега най-важно е да се справим с коварния вирус, а след това ще направим най-верния план за навлизане в тренировъчен режим. Ще започнем така, както започва всяка подготовка в началото на състезателната година. Постепенно и внимателно, за да се предпазим от травми, след толкова дълга принудителна почивка. Дори смятам, че точно тя ще е полезна за израстването на нашите момичета. Толкова време имат сега да оценят силата и възможностите, които им дава невероятният ни спорт, и да повярват, че всъщност са големи късметлийки да се състезават за България и да изграждат уникални качества, които нищо друго не би могло да им даде, така както спортът - огромно напрежение, отговорност, отдаденост на заслужаваща кауза, ежедневни жертви... и куп други благословени преживявания, за които техните връстници дори и не подозират. Да не говоря за срещата с милиони почитатели в България и по света и лавината от любов, която ги затрупва по спортния им път.

- Ще устискат ли още една година нашите момичета, които смятаха да се откажат след Токио 2020 - както при индивидуалното, така и при ансамбъла?

- Ако тяхната цел наистина е била Олимпиадата, ако тази цел е била техният смисъл на живота им, ако за тях гимнастиката е Смисъл, Любов, Жажда, няма никакъв проблем да й се отдадат още една година. Ако не е била това, значи е загубено време и няма смисъл.

- Говорихте ли вече с някои треньори и състезателки? Ако да, те как приемат новината?

- Да, говорих и с Весела Димитрова, и с Бранимира Маркова. И двете треньорки са спокойни и мислят трезво и мъдро. Всичко по реда си. Те са в непрекъснат контакт с момичетата. Аз също се чувам с някои от тях. Всички много искат да тренират. Чудесно! Нека първо се справим с ужасната пандемия, а за плановете и начина, по който ще процедираме, изобщо не се притеснявайте. Всичко ще направим както трябва.

- Възможно ли е да се тренира продължително време извън зала?

- Да... в този момент е тежко и трудно да се тренира, особено ако е повече от 10 дни. А то ще е. Треньорите са им дали задачи. Ще трябва бързо да мислим как в домашна обстановка да са максимално полезни за състоянието си. Винаги има начин...

- Олимпийският огън винаги е обединявал света, а сега няма да бъде запален на определената дата, и то в мирно време!Според вас човечеството ще си научи ли урока, когато пандемията отмине?

- Човек така е създаден и устроен, че бързо забравя. Това е и хубаво, и не толкова. Човечеството вече е осъзнало колко е малко пред природата, земята и непознатия за нас космически свят. Сега имаме много време да мислим и осъзнаваме истински важните неща в живота. Вярвам, че всеки един е малко по-осъзнат.

- Вие лично какво бихте казали на треньорките и състезателките от националния отбор, как да приемат тази новина?

- Аз съм спокойна и уверена в пътя ни. Усещам, че и треньорите са така. Аз мога само спокойно и уверено да им кажа: Момичета, продължаваме по същия начин по пътя си към целта!

- Сетих се за едно изказване на великата състезателка по спортна гимнастика Олга Корбут: „Най-ценното, което ти дава спортът, е възможността да провериш на какво си способен“. Според вас в настоящата ситуация това ли ще видим в световния спорт - ще спечели този, който покаже, че е способен на всичко, за да сбъдне мечтата си?

- Да! Прекрасно казано от “чудото с плитчиците”! Бих добавила: Ще успее само този, който наистина иска и знае как!

България

Младежкото обединение на БСП-София ще помага на възрастни хора

Младежкото обединение на БСП-София ще помага на възрастни хора

„Нека да бъдем отговорни и дисциплинирани!“, призовават младите социалисти

„Осъзнавайки сериозността на ситуацията с новия коронавирус и невъ...

Прочети още:

Loading...

Икономика

Култура

Чудотворецът, който ни научи да очистваме душата си със смях

Чудотворецът, който ни научи да очистваме душата си със смях

130 години от рождението на автора на “Не съм от тях!“

На 25-и март, точно преди 130 години е роден един рядък талант на словото и четката - ...

Прочети още:

Loading...

Свят

Земеделие