Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Пон25052020

Брой 100, Година XXXI

            Валута: 1 USD = 1.77803 BGN ↓ 1 GBP = 2.17452 BGN ↓ 1 CHF = 1.84026 BGN ↓
Back Вие сте тук:Начало Спорт (2) Биографията на Стоичков предизвика фурор и в Канада

Биографията на Стоичков предизвика фурор и в Канада

Биографията на Стоичков предизвика фурор и в Канада

Аз съм щастлив и горд, че от една малка държава сме излезли големи спортисти, заяви Камата

Най-продаваната биография в България за 2018 г. – „Христо Стоичков. Историята“ , достигна и до феновете в Торонто. Легендата на българския футбол Христо Стоичков лично представи книгата, написана в съавторство с Владимир Памуков, в най-големия канадски град по покана на вестник „Български хоризонти“. Събитието е четиринадесетото поред представяне на „Историята”, след две изключително успешни турнета в България и две премиери в чужбина – в Лондон и Чикаго.

Срещата в Торонто се проведе в „Парамаунт Ивенспейс“ – една от най-луксозните зали в канадския мегаполис. Освен с бурни овации, Стоичков бе посрещнат и от нашенец, облечен като гвардеец, и момиче в народна носия. Те му поднесоха вино и питка под звуците на българска народна музика. Камата започна речта си пред феновете с благодарност към хората, помогнали му да стигне там, където е днес, сред които – редом с неговото семейство, треньори, съотборници и съратници – специално място заемат и самите фенове.

„Аз съм щастлив и горд, че от една малка държава сме излезли големи спортисти, защото спортът учи на много неща - на това какво е труд и какво е да се уважаваме”, заяви Стоичков.

Специални гости от България в канадския град бяха и популярният български актьор Христо Гърбов и театралният и филмов режисьор Иглика Трифонова. Носителят на наградата „Аскер“ представи пред публиката специално подготвен скеч, който приповдигна настроението в залата, а режисьорката развълнува публиката със своята различна филмова гледна точка към таланта и постиженията на неподражаемия футболен гений.

Както гостът, така и домакините имаха подготвени специални подаръци – размениха се не един, а два трофея „Златна обувка“ – всъщност чифт детски бутонки, умело боядисани в златно. За Стоичков това е трета поред „Златна обувка“ – точно 25 години след като стана голмайстор №1 на световното първенство САЩ-94. С реплики на приза „Златна топка“ пък се прибраха актьора Христо Гърбов, организаторите - издателят на вестник „Български хоризонти“ Максим Божилов, Галя и Вальо Борисови и водещите и сценаристки на шоуто Гергана Динева и Лилия Иванова.

Като част от събитието се проведе и викторина с въпроси, отговор на които можеха да дадат само истинските запалянковци на Камата и челите внимателно неговата биография. Доказалият се като най-голям фен на футболната легенда се оказа състезателката по плуване Петя Петрова. Тя получи „Златна обувка“ от Стоичков с автограф.

Срещите на Христо Стоичков с фенове ще продължат и през декември. Преди това Камата, Владимир Памуков и тяхната „Христо Стоичков. Историята“ ще гостуват във Варшава, а през 2020 г. се подготвя събитие и в Барселона.

Икономика

Култура

Свят

Земеделие