Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Съб18012020

Брой 264, Година XXX

            Валута: 1 USD = 1.75112 BGN ↓ 1 GBP = 2.28832 BGN ↑ 1 CHF = 1.82124 BGN ↑
Back Вие сте тук:Начало Спорт (2) Григор Димитров още не е решил дали ще играе за България

Григор Димитров още не е решил дали ще играе за България

Григор Димитров още не е решил дали ще играе за България

Няма как да участва на олимпийските игри в Токио, ако не се включи в националния отбор за Купа “Дейвис“, обясни капитанът на тима Тодор Енев

Капитанът на България за Купа “Дейвис“ Тодор Енев говори пред БЛИЦ СПОРТ по горещата тема - ще играе ли Григор Димитров за родината в турнира. След два сезона в група III за Купа “Дейвис“ България вече е в група II на зона Европа/Африка. На тима ни предстоят мачове с Южна Африка, като ще гостуваме на съперника през септември. 37-годишният Тодор Енев е доволен от факта, че Българската федерация по тенис полага много грижи за родните таланти. Опитният пловдивчанин в края на месеца ще бъде с Александър Донски на европейското първенство до 21-годишна възраст - в Хамбург (Германия) от 25 до 28 юли. Енев ще е треньор на големия ни талант.

- Ставаме свидетели на доста успехи на млади български тенисисти, обнадежден ли сте за бъдещето?

- Да. Резултатите от инвестициите на Българската федерация по тенис в бъдещето са видими. Имаме страхотни успехи, започвайки още от отборите ни до 12 г. при момчетата и момичетата. Юношите ни до 14 г. извоюваха трето място в надпреварата с осемте най-силни отбора в Европа и се класираха за световното първенство. Момичетата ни до 14 г. постигат големи успехи, доказват, че са сред най-добрите в Европа, а показателно е, че не само се класират на световни първенства, но на последния шампионат на планетата заеха престижното девето място. Убеден съм, че им предстоят още много сериозни успехи. А с последния успех на момчетата до 14 г. България за четвърта поредна година класира отбор за финалите на световно първенство, което се случва за първи път в историята. Освен това за осми пореден цикъл класирахме отбори на финалите на европейски първенства, което също се случва за първи път. Националите до 16 г. също се класираха за финалите на европейските отборни купи. Класираме отбори във всички възрасти сред най-добрите. Това е доказателство за постоянство. Екипът на Българската федерация по тенис се грижи за развитието, а талантът на играчите и усилията на треньорите дават резултати на световно ниво. Програмата на Българската федерация по тенис “Новите шампиони“ е много успешна. Пьотр Нестеров влезе в 2019 г. като №1 в Европа да 16 г. Започна да играе до 18 г. и се представя доста успешно. Иван Пенев също се развива добре. Симеон Терзиев миналата седмица спечели ITF турнир до 18 г. - друг много сериозен успех. Имаме играч в топ 5 в ранглистата на ITF - Адриан Андреев, който даже беше втори при юношите. Адриан е с много сериозен потенциал за по-горни класирания в ранглистата. Освен че съм капитан на България за Купа “Дейвис“, аз съм ангажиран и се занимавам с юношеските гарнитури за всички възрасти - на корта и извън корта. Наблюдавам и младото поколение. С общи усилия растат и се развиват много добри поколения за бъдещите национални отбори на България.

- Като капитан на отбора ни за Купа “Дейвис“ какви затруднения изпитвате? Всичко наред ли е преди мачовете с Южна Африка през септември?

- Предстои много тежка битка в Южна Африка, съперникът е много силен, има състезатели в първите 100 на сингъл и първите 50 на двойки! Ние имаме много млад състав, който е готов за битка, и всичко е възможно. И тук е моята роля - да се справя с различните характери в отбора и да предам моя опит, за да могат да покажат максимума от възможностите си и да изненадаме силния отбор на Южна Африка.

- Ясен ли е отборът ни, в какво състояние е?

- Като продължение на темата за работата за бъдещето на българския тенис трябва да отличим и продължаващото израстване на Адриан Андреев, израстването и резултатите на Александър Лазаров и Александър Донски. Също и на Димитър Кузманов - той може да е на 25, но бъдещето е и пред него. Вярвам, че момчетата имат сили да направят добри мачове за България в Южна Африка. Отборът за Купа “Дейвис“ през септември е почти ясен.

- Каква е ситуацията с Григор Димитров? Кога му отправихте официална покана и получихте ли отговор?

- Първата покана към Григор беше още съвсем в началото на новата година, за да има достатъчно време да я съобрази с изготвянето на цялостната си програма. Разбира се, че след това последва комуникация и още няколко покани, свързани и с подробностите по уточняването на датите и дестинацията за мача. Но като отговор продължава да няма промяна в това Купа “Дейвис” да влиза в плановете на Григор и щаба му.

- Да не би да е отписал Олимпийските игри в Токио? Ясно е, че няма как да се състезава на Игрите догодина, ако не играе за Купа “Дейвис“. Кога за последно сте били в контакт с него и екипа му?

- Както вече казах, поканите към Григор са били винаги в първия възможен момент и съобразени с изясняването на всички детайли за мача, но положителна промяна в отговора няма и продължава да не включва Купа “Дейвис” в програмата му. А това автоматично ни праща и към темата, че не би могло да се включи и участие на Олимпийските игри. Разбира се, че съм загрижен за участието на най-добрия български тенисист и на Олимпийските игри в Токио. Затова и в комуникацията с щаба му дори съм изпратил отново като напомняне критериите за участие на Олимпийски игри, аргументирайки безпокойството си, че Григор Димитров не ги е покрил. Принципно има възможност Григор да играе на World Team Cup в Австралия в началото на 2020 г. Световната отборна купа е по-скоро като демонстративен турнир, в който се канят 24 мъжки отбора, нации с играчи от световния елит при мъжете, но турнирът няма значение за покриването на критериите за олимпийски квоти. Така че, като капитан на България абсолютно логично е да имам желание най-добрият ни тенисист освен да се представя успешно в турнирните си мачове, да играе и за националния отбор за Купа “Дейвис“, както и да представя страната ни на Олимпийските игри.

- Предстои ви да бъдете треньор на Александър Донски на европейското първенство до 21-годишна възраст в Хамбург. Шампионатът ще бъде проведено за първи път в историята. Какви са очакванията ви?

- Алекс Донски прогресира, а предстоящото му участие на европейското първенство е голям шанс за развитие. На този шампионат ще участват само осем тенисисти и той е един от тях. Прогресът, който показва, отговарянето на критериите и добрите позиции на Българската федерация по тенис му дават шанс да бъде част от историческото първо европейско първенство до 21 години и да премери сили с най-добрите до 21 г., което със сигурност ще е много полезно за бъдещето му. Това са големи мачове, от които ще може да извлече много. Да, ще бъда негов треньор по време на европейското в Хамбург и съм убеден, че то може да се превърне в трамплин за Алекс.

- Донски се развива все по-успешно, от няколко месеца е в академията на Патрик Муратоглу. Допитва ли се за съвети и до вас?

- Да, разбира се, че следя неговите изяви и знам, че се развива добре. Много често комуникираме и му давам съвети, той е изключителен професионалист и съм сигурен че ще успее. Избрал е добър път да се готви при доказани специалисти и съм сигурен, че ще му помогнат.

- Имате ли информация дали Цвети Пиронкова ще възобнови състезателната си кариера?

- Нямам подобна информация, но всички се надяваме Цвети да продължи, защото е изключителен спортист и боец.

Икономика

Култура

Свят

Земеделие

Loading...