Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Сря21082019

Брой 161, Година XXX

            Валута: 1 USD = 1.76583 BGN ↑ 1 GBP = 2.13465 BGN ↓ 1 CHF = 1.80095 BGN ↑
Back Вие сте тук:Начало Позиция (2) БЪЛГАРИЯ – СВОБОДНА ОТ ЯДРЕНИ ОРЪЖИЯ/БОЕПРИПАСИ

БЪЛГАРИЯ – СВОБОДНА ОТ ЯДРЕНИ ОРЪЖИЯ/БОЕПРИПАСИ

Коментар на експерта по международна и национална сигурност

Подробно описаните в статията на доцент полк.-инженер Асенов драстични нарушения от страна на днешните управляващи на решенията на Народното събрание по въпроса за придобиването на нов боен самолет за ВВС са обосновани и е важно българите да се запознаят с тях /та ние все още сме парламентарна република по Конституция!/.

Искам да обърна вниманието на българската общественост на един друг елемент от този въпрос, който може да засегне жизнените иинтереси на българския народ. Докато самолетите „Грипен“ не са потенциални носители на ядрено оръжие, то самолетите F-16 са такива! Както знаем, от 2014 година летци от ВВС на Полша и на прибалтийските републики се обучават в пилотирането на F-16 при употреба на ядрени боеприпаси. Русия официално обяви, че поради посочената причина тези страни са станали цели /обекти/ на руските системи за противодействие при евентуален въоръжен конфликт. Несъмнено и българските летци ще бъдат принудени по силата на своите служебни задължения да правят същото – да се обучават за летене на новите самолети с използването на ядрени боеприпаси. И тогава обектите на българска територия, свързани с това оръжие, ще станат цели /обекти/ за руските системи за противодействие при евентуален въоръжен конфликт.

Придобиването на нов боен самолет за българските ВВС от самото начало се прокламираше като необходимост за защита на българското небе /т.н. еър полисинг/. За тази цел самолетите „Грипен“ са отлични, затова и такива бяха закупени от Унгария и Чехия. В противовес на това самолетите F-16 са многоцелеви изтребители-бомбардироваи, способни са да носят голям бомбов товар, имат по-голям боен радиус на действие – все неща, на които управляващите наблягат, но които не са залегнали в заданието на обявения конкурс.

И още нещо. Самолетите F-16 блок 70, за които кандидатстваме, още не са произвеждани, тепърва предстои да бъде изграден завод за производството на тази модификация, след това предстои тяхното сертифициране, което означава, че те могат да постъпят на въоръжение на българските ВВС най-рано след 5 години. Тази модификация не се намира на въоръжение в нито една страна на НАТО/ЕС. С последното се нарушава още едно от изискванията, залегнали в заданието за придобиването на нов боен самолет, прието от Народното събрание.

Искам да завърша с призив към депутатите в Народното събрание да приемат декларация „България - свободна от ядрено оръжие!“.

Написал: полк./о.з./-инж. Чавдар Борачев –

експерт по международна и национална сигурност

Икономика

7 компании искат да участват като стратегически инвеститор в АЕЦ „Белене”

7 компании искат да участват като стратегически инвеститор в АЕЦ „Белене”

Общо 13 са кандидатите, заявили намерение за участие в конкурса за втора атомна централа

Общо 13 компании са заявили желание да участват в ко...

Прочети още:

Loading...

Култура

Спорт

Божидар Чорбаджийски ще играе под наем в румънския Стяуа

Божидар Чорбаджийски ще играе под наем в румънския Стяуа

Централният бранител на ЦСКА вече е в Букурещ

Централният защитник Божидар Чорбаджийски кацна на летището в Букурещ и директно се отправи към...

Прочети още:

Loading...

Свят

Земеделие