Вестник Земя

    Коопмедия            ЦКС
НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Нед16122018

Брой 241, Година XXVII

            Валута: 1 USD = 1.72002 BGN1 GBP = 2.17682 BGN1 CHF = 1.73282 BGN
Back Вие сте тук:Начало Портрет (3) Общественият защитник

Общественият защитник

За две години Мая Манолова уплътни с ново съдържание и динамика институцията на омбудсмана

Живеем във времената, в които жените заслужено заемат все повече и по-високи обществени постове. Много са дамите, които постигат завидни позиции в политическия, духовния и стопанския живот, но безспорно една от най-разпознаваемите и уважавани сред тях е омбудсманът на Република България Мая Манолова. Тя е третият по ред омбудсман от създаването на институцията през 2005 година, преди нея на поста бяха бащата на съвременната ни конституция Гиньо Ганев и бившият председател на Върховния административен съд Константин Пенчев. След двамата ветерани, Манолова е не просто първата жена и най-младият омбудсман, но и първият, който формулира нов характер, физиономия и философия за развитие на институцията. Основното в тази философия е действието, динамиката и темпото на работа. Омбудсманът е не (само) защитник на абстрактните човешки права, а преди всичко адвокат на „малкия” човек в сложните му сблъсъци със силните на деня. И още един нов момент – Манолова заложи на защитата на гражданина не само от държавните и общинските институции, но и на неговата социална защита, особено от наглостта на монополите – топлофикация, електроразпределения, водни компании, банки, частни съдебни изпълнители, колекторски фирми. След като четвърт век правителствата и стоящите зад тях мнозинства се грижеха предимно за средата на развитие на бизнеса,

една институция поведе битки в името на обикновения гражданин.

А това безспорно не може да остане незабелязано. Темите, които Манолова поставя са премълчавани и измъчени вопли на хората за справедливост. Защото наистина е факт, че уж европейска България е страната, в която всеки може да бъде осъден не само „задочно”, а без даже да е уведомен. Само у нас е възможно чиновника в „Топлофикация” да вземе хонорар от няколко стотин лева за жалба, в която реално сменя само три имена и адреса. Само тук сметка от левче за парно може да набъбне до хилядарка, и само тук за неплатена сметка в столицата могат да запорират имота на смолянчанин, защото въпросният чиновник не се е потрудил да прочете внимателно ЕГН-то. Само тук може събирачът на дългове да те третира като престъпник и да се държи с теб като мутра, само тук бирникът може да се държи като шерифа в Дивия Запад. Забележима и успешна инициатива, която Мая Манолова предприе още в началото на мандата бе идеята „Великден за всеки”. В нея чрез парични помощи и ваучери за хранителни продукти бяха подпомогнати пенсионерите, чиито пенсии с малко надвишаваха формалния критерии за предоставяне на държавния бонус от 40 лева към парите за старост, който правителството отпуска по големите празници. А няма спор, че всички пенсии в България са унизително ниски и „гарантират” на възрастните българи само едно – бедност. Близо 20000 пенсионери бяха подпомогнати от успешната инициатива, в която се включиха Православната църква, Червеният кръст, общините, патриотичният бизнес. Отделна кауза, с която общественият защитник се ангажира са правата на децата.

Не е маловажно, че под ръководството на Мая Манолова институцията престана да играе ролята на Бюро „Жалби”, и бе трансформирана в активен мотор за изработване на алтернативи по поставените от самата нея въпроси – Манолова само за първата година от мандата е инициатор на четири национални кампании, четири сезирания на Конституционния съд, единадесет законодателни инициативи, 18 кръгли маси и конференции. През втората година темпото на работа в тази област не отслабна, а се увеличи, омбудсманът не легна върху рутината или славата от успешното начало, и неслчуайно отбеляза амбицията всяка година да постига по една голяма победа срещу тежка обществена несправедливост. Всички тези теми – и пенсиите, и трудовите права, и антимонополната политика, разбира се, не са откритие на Мая Манолова, но тя е първият овластен държавен служител, който ги поставя ребром и води конкретни кампании – в парламента, в съда, пред медиите, срещу сложилото се статукво.

Така постепенно, битка след битка, Манолова вдига доверието и утвърждава авторитета на държавата.

Един конкретен израз на това доверие е отчетеното след година на поста удвояване на жалбите, петициите и писмата на граждани до нея.

Общо 27000 са потърсилите помощ от омбудсмана

за миналата 2016-а година, 17000 от тях са получили конкретна консултация в приемните в София и страната, 11000 са писмените жалби. За сравнение – преди мандата на Мая Манолова броят на жалбите варират между 3800 и 7300. Манолова е посетила 50 населени места, провела е 27 изнесени приемни – на практика във всяка област на Република България. Огромната част от постъпилите жалби са свързани със социални права или с неуредици, предизвикани от монополите. С малките победи по тези теми се вдига и обществената вяра, че в Системата може да бъде осъществен пробив. Стига хората да получат смелост и да има кой да ги чуе и подкрепи!

Със сигурност данните за постигнатото през отминаващата 2017-а ще са още по-впечатляващи.

Само в последните дни общественият защитник постави значими, но и съвсем конкретни теми – забавените заплати на работници в различни региони на страната. Със сълзи на очи в парламента Манолова изрази възмущението си от дебелокожието и безразличието на управляващите към болката и унижението на тези хора, причинено от некоректни работодатели. През уикенда подкрепи и протест на родители и деца срещу непосилно тежките раници, с които учениците ходят на училище. За много други снимката как тичаш с препълнена с книги раница е просто пиар, за Манолова със сигурност е част от работата, поредна кауза, която поема с ангажимент да постигне резултат. А също така – дело срещу „Топлофикация” и публични разкрития за милионите, спечелени от дружеството от юристконсултски такси, внезапна проверка на условията на живот на пострадалите и останалите без дом след взрива в Хитрино реди година. И още много други инициативи, заявления, посещения…

Това е още един съществен щрих от ефекта „Манолова”, който със сигурност гласи, че няма „малки” и „големи” теми, защото когато си безработен, беден или болен, за теб не важи фризираната правителствена статистика, докато безработицата, лошото здравеопазване или бедността за него са точно 100 процента. А и „малките” теми, скрити от медийния поток, всъщност се отнасят не за единици, а за хиляди българи, пръснати навсякъде в страната.

Всичко това прави Манолова най-успешният омбудсман в историята на институцията, а и

един от най-успешните омбудсмани в Европа

, това личи и по личните рейтинги, които социолозите отчитат периодично.

Цялата обществена дейност на Мая Манолова – и преди, и след поемането на поста, се подчиняват на известната поговорка, че „шило в торба не стои”. Юристката от Кюстендил притежава природната дарба да бъде лидер във всяко начинание. Учила е в езикова паралелка в гимназията в родния си град, владее руски и английски език, завършила е „История” в Москва, икономика и право в УНСС. В Българската социалистическа партия е от 1990 година – точно от момента, в който членската книжка в червено носи предимно проблеми, а не привилегии. Работи като адвокат в Кюстендил, в листата на БСП и в Народното събрание попада през 2005 година. Десетки са народните представители, които влизат като нови лица от провинцията, а кариерата им продължава един, максимум два мандата. Не и за Мая Манолова. Тя е сред малцината, които още в първия мандат се превърна в партийно и парламентарно „острие”, в национална политическа фигура. През 2007 г. е избрана за член на Изпълнителното бюро на БСП, а по-късно за областен лидер на социалистите в Кюстендил. През 2012 година на конгрес на партията е избрана за председател на Общопартийната контролна комисия на БСП – органът, отговарящ за партийната етика и отчетност, за спазването на Устава на БСП. Народен представител е и в следващите народни събрания, а в 42-то НС е заместник-председател. През 2014 г. след оставката на Сергей Станишев от поста на лидер на БСП Манолова е сред кандидатите за председател, но не достига до балотажа. Да стане първата жена-водач на БСП е съдено на друго от остриетата на партията — Корнелия Нинова.

Със същата работоспособност и амбиция Мая Манолова в този период е и моторът на създаването на нов изборен кодекс, поема на гърба си и воденето на най-острите полемики във време на тежко политическо противопоставяне между ГЕРБ и БСП – по предполагаемия опит за фалшификация на вота, известен като „Костинбродската афера”, по изборните правила, по текущото законодателство. Именно ярката й опозиционност е изтъкната от премиера и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов като повод да бъде подкрепена от мнозинството за омбудсман. И в това има сериозна логика – може ли ефективен обществен защитник да бъде човек, който идва от средите на управляващите, и който е назначен да следва тяхната воля. Като омбудсман Мая

Манолова показа, че може реално да надмогва партийните различия.

И това е естествено – под игото на „Топлофикация” се гърчат и „гербери”, и социалисти, и безпартийни. Мая Манолова бе ефективен и остър политически говорител, запази тези си качества, но ги фокусира в постигането на социални цели, в отстояването на човешки права. Това я прави един от малкото политици, които в годините на преход израснаха до ранга на държавници. Няма съмнения, че в трите оставащи години от мандата си само ще препотвърждава тези качества и достижения. А това ще означава не просто втори мандат на омбудсман, но и една много по-важна човешка награда – че хората ще имат по-голяма вяра в това, че някой в нашата държава ще те чуе и ще опита да ти помогне.

А може би съдбата ще я изненада с нови възможности на политическия и държавния връх!

ЗЕМЯ

Икономика

Култура

Спорт

Байерн взе нужната точка след драма в Амстердам

Байерн завърши зрелищно 3:3 при визитата си на Аякс в Амстердам и финишира първи в група „Е“ на Шампионската лига. И двата тима приключи…

Прочети още:

Loading...

Свят

Земеделие

Няма тестове за АЧС! Държавата посочи коя фирма да ги достави за 1 395 916 лв. без обществена поръчка

Няма тестове за АЧС! Държавата посочи коя фирма да ги достави за 1 395 916 лв. без обществена поръчка

В момента липсват диагностикуми за изследване на болестта Африканска чума по свинете (АЧС), обяви доц. д-р Емилия Радева Иванова, директор н…

Прочети още:

Loading...