Вестник Земя

    Коопмедия            ЦКС
НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Нед16122018

Брой 241, Година XXVII

            Валута: 1 USD = 1.72002 BGN1 GBP = 2.17682 BGN1 CHF = 1.73282 BGN
Back Вие сте тук:Начало Писма (2) За истината откровено

За истината откровено

За истината откровено

Излезе от печат книгата „Не се предавай“, второ допълнено издание, от Николай Янакиев, който неотдавна тази година отбеляза своята 90 годишнина.

Книгата от 360 страници е шестата негова книга, сътворена по време на активната му трудова и общественополитическта дейност в родното му софийско село Лозен, което той не е напускал, с изключение по време на фашистките репресии и тежко боледуване в млади години.

Книгага е за участието в борбите, мъките и страданията, и дадените жертви в периода 19181943 г., както в Панчаревския район, така и в капиталистическа България.

Книгата е от две части — първата „Всичко се постига с борба“ за личната, богата на борби биография на автора Янакиев, и втората „Черна хроника“ — допълненото издание за фашистката жестокост и борбите и жертвите срещу нея.

Николай Янакиев е роден и расте в онези години в типичната за масите бедност. От първата основна част могат да се подчертаят редица житейски периоди на Николай в този район на страдания и на антивна антифашистка борба и на голям принос в изграждането на родния край.

От ранни години той е член на РМС в този активен Софийски район, в който нелегално живеят и се борят Станко Тодоров, Соня Бакиш, Иван Палийски, Григор Шопов, фамилия Добриянови и други. В тази част той описва нелеки периоди от живота си, посрещането на 9 септември 1944 г., както и изброява редица промишлени, културни, търговски и други обекти на социалистическа България, центъра на София и т.н., и разбира се заслугите му като кмет 10 години за развитието на родния край. Заслужава да подчертая, че в тази част са дадени над 200 портретни снимки на дейци, участвали в антифашистката борба и социалистическото изграждане на Лозен.

Втората част на книгата, „Черна хроника“ чрез редица личностни действия показва жестокия образ на фашизма преди 9 септември и редица фалшификации в днешно време на тази действителност от миналото. Ето и един цитат от автора: „Що измислици се леят за жертвите на комунизма“. Той пише още за реабилитацията на осъдените от народния съд, за избитите над 80 деца, и други все още издирвани, и за какви ли не фашистки жестокости в онези времена и днешните им непонятни оправдания. Тогава са разстреляни най-талантливите творци — Гео Милев, Йосиф Хербс, Сергей Румянцев, Никола Вапцаров и още колко други, а днешните демократи оправдават и реабилитират техните жестоки убийци. В тази част на книгата има много примери за фалшифицирането на историята и най-вече на фашизма.

Затова подобни книги са нужни, за да разкриват истината и за миналото, и за днешния сложен ден.

Стефан Георгиев