Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Чет02072020

Брой 123, Година XXXI

            Валута: 1 USD = 1.74628 BGN ↓ 1 GBP = 2.16281 BGN ↑ 1 CHF = 1.84165 BGN ↑
Back Вие сте тук:Начало Култура (2) Дворецът на дожите - величествен паметник на готическата архитектура

Дворецът на дожите - величествен паметник на готическата архитектура

Дворецът на дожите - величествен паметник на готическата архитектура

Дворецът на дожите известен и с италианското си име Палацо Дукале се намира във Венеция. Той е изпълнявал векове наред ролята на седалище на правителството на Венеция. Той е бил дом на дожа – владетеля на Венеция, а също така и място, където са се намирали съдът, гражданската администрация и градският затвор, службата на цензурите и тайната полиция. Дожът бил владетел, който управлявал до своята смърт.

Строителството на разкошната сграда започнало през 1301 г и продължило до края на ХVI век, по този начин обхванало целия период на разцвет на Венецианската република. Историята на двореца на дожите започва, когато през IХ век бил построен първият дворец във византийски стил.

Той претърпял пожари и бил преустроен. През 1301 г, когато властта на аристокрацията окончателно укрепнала, византийският дворец се сторил скучен на представителите на властта и започнал строежът на нов дворец в готически стил. Старата сграда била изоставена и тя бързо се превърнала в руини.

Дворецът на дожите е известен като змия, която се хапе по опашката, тъй като по време на строителството той малко по-малко завземал територията на стария дворец. Сградата е много красива през ХV век, когато била украсена с елементи в ренесансов стил. Била строена с помощта на известния италиански архитект и скулптор Филипо Календарио.

Най-красивата зала е на Великия Съвет, която е украсена с фриз от картини, изобразяващи първите седемдесет и шест дожа. Липсва само Марино Фалие. Той бил 55 дож и през 1355 г подготвил държавен преврат, за да бъде обявен за принц. Дожът бил признат за виновен и обезглавен, след което бил осъден посмъртно на абсолютна забрава.

На мястото на картината, където трябва да е изобразен този дож, има само черен воал. Преди време пред двореца нямало широка крайбрежна улица, затова така наречената Хартиена порта е построена до базиликата на Сан Марко. Хартиената порта дължи името си на факта, че пред нея дълги години седяли писари, които срещу заплащане пишели молби, жалби и писма. Портата е украсена богато, над нея се издига Сан Марко с лъв.

България

158 са новите случаи на коронавирус, 7 души са починали през денонощието

158 са новите случаи на коронавирус, 7 души са починали през денонощието

158 от изследваните през изминалото денонощие 3343 проби са с положителен резултат, показват данните от Националния информационен портал. По...

Прочети още:

Loading...

Спорт

Гришо се е заразил в Сърбия, твърди спортният ни министър

Спортният министър Красен Кралев заяви по „Нова телевизия”, че Григор Димитров се е заразил с коранавирус в Сърбия. Той се изказа относно пр...

Прочети още:

Loading...

Свят

Германия пое две важни ротационни председателства

Германия пое две важни ротационни председателства

Германия пое от вчера ротационните председателства на ЕС и на ООН. Първото ще е за 6 месеца, а второто за един. По време на тях в дневния й ...

Прочети още:

Loading...

Земеделие

Пожарите по житните ниви са все от човешки грешки

Над 893 декара житни масиви са унищожени при 4 пожара във Врачанско още в самото начало на жътвената кампания. „С настъпване на фаза восъчна...

Прочети още:

Loading...