Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Сря26022020

Брой 292, Година XXX

            Валута: 1 USD = 1.80427 BGN ↓ 1 GBP = 2.33867 BGN ↑ 1 CHF = 1.84425 BGN ↓
Back Вие сте тук:Начало Култура (2) Неизвестни писма до Иван Вазов от неговата муза Евгения Марс

Неизвестни писма до Иван Вазов от неговата муза Евгения Марс

Неизвестни писма до Иван Вазов от неговата муза Евгения Марс

Легендарно приятелство свързва Иван Вазов и Евгения Марс - самата тя писателка, преводачка, общественичка, първата жена издател в България. Има и богата благотворителна и просветна дейност. Музата на Иван Вазов. Единствената жена, без която той не можел - “аз само с мисълта за тебе живея, ти си ми слънцето, ти си ми светът“, пише й поетът. Държавна агенция “Архиви“ придоби ценни документи, които хвърлят повече светлина върху тяхната връзка - 106 писма, 40 картички, 20 портрета на Вазов с посвещение.

„Това, което е ценно в тази колекция, е, че чрез нея постъпиха 3 изключително важни писма от Евгения Марс до самия Иван Вазов и те дават отговор на характера на тези взаимоотношения”, каза председателят на ДАА доц. д-р Михаил Груев. Бурна кореспонденция между тях се разгаря от 1905 г. до смъртта на Вазов през 1921 г. Досега бяха известни само писмата на Вазов. Но той самият не е съхранил нейните. Затова тези чернови от писмата на Евгения Марс имат изключителна стойност. Дали Вазов намира в нея само сродна литературна душа? Все още се спори за характера на тяхната връзка. Според доц. Груев, те са били просто близки приятели, които имат нужда един от друг – чисто интелектуално. Тя запазва до край учтивата форма в обръщението си към поета. Изпитва дълбок респект към него и от тези писма може да се направи извода, че става дума за едно може би двустранно изразено желание и потребност, от една страна, да общуват, а от друга - да бъдат в устите на хората, така да се каже.

„Събирайки всички тези документи, ние създадохме нов личен фонд на Евгения Марс, който може да бъде разглеждан като родов фонд на семейство Елмазови, тъй като в него се съдържа и доста лични документи за нейния съпруг д-р Павел Елмазов. Той е първият дипломиран зъболекар в България”, посочи още доц. Груев. По този начин колекцията е спасена от разпръскване и се съхранява се в Държавния архив. Документите вече са достъпни за всеки, който иска да се занимава с българския бел епок.

България

Икономика

Спорт

Ливърпул се измъчи срещу “чуковете“

Ливърпул се наложи трудно над Уест Хям с 3:2 на „Анфийлд“ в последен мач от 27-ия кръг на английската Висша лига и възстанови аванса си ...

Прочети още:

Loading...

Свят

Земеделие

Невинен е фермерът, изоставил конете си в Осогово да умрат от глад

Невинен е фермерът, изоставил конете си в Осогово да умрат от глад

Прокуратурата отказа да търси от Петър Пищалов наказателна отговорност, съдът в Кюстендил го оправдва

Районният съд в Кюстендил оправда по вс...

Прочети още:

Loading...