Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Чет12122019

Брой 238, Година XXX

            Валута: 1 USD = 1.76567 BGN ↓ 1 GBP = 2.32635 BGN ↑ 1 CHF = 1.79073 BGN ↑
Back Вие сте тук:Начало Култура (2) Стъклото вдъхновява художничката Екатерина Гецова

Стъклото вдъхновява художничката Екатерина Гецова

Стъклото вдъхновява художничката Екатерина Гецова

Художничката Екатерина Гецова отбелязва 75-ата си годишнина с юбилейна изложба. Единадесетата самостоятелна експозиция стана факт в столичната галерия “АРОСИТА“.

Стъклото е във фокуса на творчеството ѝ вече пет десетилетия. В ръцете ѝ този труден за овладяване материал е изцяло опитомен. Не са много авторите, които чрез едно изразно средство навлизат в полето и на скулптурата, и на инсталацията, и на стенното пано, и на пластиката, и на декоративно-монументалните проекти в архитектурна среда.

Показани са пана, в които стилът на Екатерина Гецова е силно разпознаваем - изработени в смесена техника, съчетаваща ситопечат, релеф, рисувано стъкло. Абстрактни или фигурални, геометрични или инкрустирани, елементите в тези пана се подчиняват на една композиционна цялост.

В новите си серии пластики художничката използва дървото като суров, почти необработен блок, който служи за основа на стъклените детайли. Тази негова функция на постамент е само привидна. Дървото контрастира и едновременно с това допълва стъклото. Прозрачността и отразяващата му способност изпъкват още по-ярко, заобиколени от плътната дървена маса.

България

Икономика

Спорт

Свят

Земеделие