Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Съб04072020

Брой 124, Година XXXI

            Валута: 1 USD = 1.73297 BGN ↓ 1 GBP = 2.16773 BGN ↑ 1 CHF = 1.83681 BGN ↓
Back Вие сте тук:Начало Култура (2) Защо е важно да почистваме листата на растенията?

Защо е важно да почистваме листата на растенията?

Вероятно мислите, че е достатъчно да почистите в дома си и че събралата се по-листата на цветя прах, е безобидна. Тази заблуда може да ви доведе до по-големи проблеми с домашната градина. Ето защо е важно да почистваме листата на растенията и как да го правим най-ефективно:

Слоят прах върху листата на вашите стайни растения е опасен за тяхното здраве, тъй като блокира достъпа на слънчевата светлина и намаля способността им да  фотосинтезират. Както всички знаем  чрез фотосинтеза растенията си набавят много полезни вещества и без нея те ще загинат.

Редовно почистваните растения фотосинтезират ефективно и са устойчиви на болести и нападения от вредители. Ето защо е важно да отделяте грижа и за листата на своите домашни растения.

Колко често растенията ви се нуждаят от почистване?

Това зависи от чистотата на въздуха в дома ви. Ако жилището ви се намира около в близост до оживен булевард или стоителен обект, то неизменно растенията ви ще се нуждаят от по-често почистване. Най-добрият начин да разберете дали растението се нуждае от почистване е да разтриете с пръсти листата му. Ако можете да почувствате или да видите слой прах, повече отколкото можете да издухате с уста, то е време да ги почистите.

Как правилно да почистваме растенията?

Напръскайте цялото растение: най-лесният начин за почистване на стайните растения е да ги преместите в кухненската мивка и да ги напръскате с вода.

Изпробвайте водата преди пръскане, за да сте сигурни, че е хладка. Както горещата, така и студената вода може да нарани листата на растението.

Ако вашите растения са наистина замърсени, можете да ги напръскате със сапунена вода, като съотношението е 1/4 с.л. течен сапун на 1 л. вода.

Отстранете праха от всяко листо поотделно: за растения, които са твърде големи, за да се движат, можете просто да избършете листата с влажна кърпа. След първоначалното почистване, можете да помогнете на праха да не се натрупва върху листата, като използвате мека кърпа всеки път, когато почиствате праха из къщата си.

Избършете праха: някои растения имат лепкави листа, които просто не се поддават на лесно почистване. В случай, че растението не обича да бъде мокрено или пулверизирано, нито един от двата представени начина са възможни. За такива растения използвайте мека четка, като четките за почистване на гъби, за да можете внимателно да отстраните праха от листата.

Премахване на изсъхналите листа: Докато миете вашите растения, можете да отстраните изсъхналите, кафяви или жълти листа. Ако листът пада лесно, можете да го махнете с ръце, в противен случай използвайте ножици. Никога не дърпайте устойчивите листа на растението.

Можете също така да отрежете кафявите върхове на листата. Внимателно отсечете само сухите, кафяви места. Растението ви ще изглежда по-естествено, ако следвате контура на листата при рязането.

Почистете саксията на растението: Тъй като полагате толкова усилия за почистването на растението, редно е да се уверите, че и саксията, в която го отглеждате е във форма. Ако солта или минералите са образували бял слой от външната страна или ръба на саксията, трябва да извадите растението и да я почистите добре. 

Измийте я с разреден разтвор от 1 част белина и 10 части вода. Почистете всички солени остатъци с твърда четка и изплакнете саксията добре преди да върнете растението си в нея.

Първоначално работата по поддържането на стайните растения, може да ви се стори много, но скоро ще откриете, че поддържащо почистване не отнема толкова много усилия, колкото първоначалното, а резултатът ще ви изненада приятно, запазвайки стайни растения в перфектно състояние.

България

Икономика

Спорт

Локомотив (Пд) съкруши мечтата на „армейците“ в драма с дузпи

Локомотив (Пд) съкруши мечтата на „армейците“ в драма с дузпи

Вратарите на “черно-белите“ Мартин Луков и Илко Пиргов герои на финала за Купата на България

Локомотив (Пд) ликува с Купата на България за вт...

Прочети още:

Loading...

Свят

Земеделие