Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Чет12122019

Брой 238, Година XXX

            Валута: 1 USD = 1.76567 BGN ↓ 1 GBP = 2.32635 BGN ↑ 1 CHF = 1.79073 BGN ↑
Back Вие сте тук:Начало Култура (2) Музеят „Прадо” стана на 200 години

Музеят „Прадо” стана на 200 години

Музеят „Прадо” стана на 200 години

На 19 ноември 1819 г. в Мадрид е открит музеят „Прадо“. Днес той е дом на хиляди испански картини от XII до XX век, включително шедьоври на Ел Греко, Франсиско Гоя, Диего Веласкес, както и на много други европейски майстори.

Изключително важната кралска колекция, която представлява основата на музея, започва значително да се увеличава през 16 век по времето на Карл V и продължава да процъфтява при следващите монарси от династиите на Хабсбург и Бурбон. На тях дължим едни от най-великолепните шедьоври в музея – като „Градината на земните удоволствия“ от Бош, „Бягство в Египет“ от Ел Греко, „Успение на Богородица“ от Мантеня, „Светото семейство“ от Рафаел, „Конен портрет на Карлос V“ от Тициан, „Менини“ от Веласкес, „Трите грации“ от Рубенс и „Семейството на Карлос IV“ от Гоя.

Сградата, в която се намира музея, е проектирана през 1785 г. от архитекта Хуан де Вилянуева. По това време управлява крал Карлос III, който иска там да се помещава център за природни науки. През 1819 г. тя е превърната в обществена галерия от внука на монарха – крал Фердинанд VII. Първият каталог на музея включва 311 картини. Днес колекцията надхвърля 8 хиляди експоната. Основан като музей за картини и скулптури, той притежава важни колекции с повече от 5 хиляди картини, 2 хиляди графики, 1000 монети и медали и над 2 хиляди декоративни предмети и произведения на изкуството.

България

Икономика

Спорт

Свят

Земеделие