Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Чет12122019

Брой 238, Година XXX

            Валута: 1 USD = 1.76567 BGN ↓ 1 GBP = 2.32635 BGN ↑ 1 CHF = 1.79073 BGN ↑
Back Вие сте тук:Начало Култура (2) Галерия “Сезони“ представя изложбата “40 години Знаме на мира“

Галерия “Сезони“ представя изложбата “40 години Знаме на мира“

През август 2019 г. се навършиха 40 години от провеждането на първата международна детска асамблея „Знаме на мира”. По този повод галерия “Сезони“ представя изложба от детски рисунки и фотографии от фонда на асамблеята. Тя се открива днес от 17.30 ч. в галерията на на ул. “Кракра“ 2a. Международното движение „Знаме на мира” води началото си от 1979 г, когато в София се провежда среща на деца от цял свят. Асамблеята е призната за една от най-крупните инициативи свързани с обявената от ООН международна година на детето.

Патрон на Асамблеята е Амаду Мхтар-М´Лоу – Генерален директор на ЮНЕСКО. Организацията и ръководството на Асамблеята е реализирано от международен инициативен и организационен комитет, в който се включват видни обществени и културни дейци от цял свят и е оглавен от Людмила Живкова. Първата международна детска асамблея събира на среща в България 2500 деца от 77 страни.

В Народното събрание се провежда и Първият световен детски парламент, на който е прието „Писмо-обръщение” на децата участници до децата от целия свят. На ХХХIV сесия на Общото събрание на ООН, „Писмото-обръщение” е разпространено като официален документ. По време на Асамблеята е открит монумент „Знаме на мира”, на който са поставени камбани, подарени от децата от различните държави участнички.

До 1989 г. в София се провеждат четири международни детски асамблеи „Знаме на мира” и четири срещи на деца. В тях общо вземат участие 3900 деца от 138 държави и 1400 деца от България.

България

Икономика

Спорт

Свят

Земеделие