Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Вт25022020

Брой 291, Година XXX

            Валута: 1 USD = 1.81079 BGN ↓ 1 GBP = 2.34203 BGN ↑ 1 CHF = 1.84338 BGN ↑
Back Вие сте тук:Начало Култура (2) Изложбата “Змиянската везба“ гостува в Националния етнографски музей

Изложбата “Змиянската везба“ гостува в Националния етнографски музей

Изложбата “Змиянската везба“ гостува в Националния етнографски музей

Изложбата “Змиянската везба“ на Музея на Република Сръбска в Баня Лука гостува в Националния етнографски музей. Организатори са Регионалният център за опазване на нематериалното културно наследство в Югоизточна Европа под егидата на ЮНЕСКО, Институтът за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН /ИЕФЕМ-БАН/ и Музеят на Република Сръбска - Баня Лука. Изработката на везбата е вписана в Представителния списък на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО през 2014 година. Змиянската везба е сложна везбена техника с употребата на един цвят конец, черен или син, традиционна е за селата от областта Змияне в Република Сръбска в Босна и Херцеговина и се отличава с богати орнаменти. Колекцията “Змиянска везба“ принадлежи към фонд “Тъкани“ на етнографския отдел на музея в Република Сръбска в град Баня Лука. Този фонд притежава разнообразие от национални традиционни костюми, характерни за етнографската област. Богатата символика и общественото значение на украсата са най-добре представени при традиционните ръчно везани костюми, особено при ръкавите на всекидневните мъжки и женски ризи, както и върху характерната змиянска забрадка. Показаните в изложбата експонати датират от периода XIX - XX век. Освен тях в залите на музея може да се види и съвременна абитуриентска рокля, декорирана със змиянска везба. Специален гост на откриването на изложбата бе госпожа Таня Джакович, заместник-министър на образованието и културата на Република Сръбска. „Змиянската везба е уникална и се е превърнала в един вид културна визитка на Република Сръбска”, посочи директорът на ИЕФЕМ-БАН доц. д-р Петко Христов.

Музеят в Баня Лука демонстрира в тази изложба как толкова години традицията се е съхранила жива и как тя се развива. Изложбата може да се разгледа до 29 юни.

България

Икономика

Властта да направи публичен доклад за ползите и рисковете от Еврозоната

Властта да направи публичен доклад за ползите и рисковете от Еврозоната

Това, което не се знае, е колко време България ще престои в чакалнята, а оттам идва и голяма несигурност, казва финансистът Димитър Чобанов

З...

Прочети още:

Loading...

Спорт

Свят

Земеделие

Рентите на собствениците на бели петна се пазят до 10 години

Рентите на собствениците на бели петна се пазят до 10 години

Няма решение къде да отиват непотърсените 100 милиона лева по неофициални данни

Собствениците на земи, които са служебно разпределени за обра...

Прочети още:

Loading...