Вестник Земя

    Коопмедия            ЦКС
НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Пон22102018

Брой 202, Година XXVII

            Валута: 1 USD = 1.70517 BGN1 GBP = 2.22203 BGN1 CHF = 1.71249 BGN
Back Вие сте тук:Начало Култура (2) Започна фестивалът “Пловдив чете“

Започна фестивалът “Пловдив чете“

Започна фестивалът “Пловдив чете“

От 2015-та ежегоден домакин е „Жанет 45“.

До 17 юни Пловдив ще бъде домакин на 16-ото издание на литературния фестивал „Пловдив чете“. В рамките на форума 37 издателства от страната представят най-новата си продукция на 14-те щанда на Алеята на книгата пред Централната поща.

Организатор на фестивала е издателство „Жанет 45“ с подкрепата на Министерството на културата, Община Пловдив, Народна библиотека „Иван Вазов“ и Асоциация „Българска книга“.

За първи път тази година в рамките на „Пловдив чете“ ще се проведе литературен клуб на открито до Цар-Симеоновата градина, в който всеки желаещ може да участва. Новост е и гостуването на автор с представяне на книга на територията на Тютюневия град. Програмата е изключително богата и разнообразна и включва срещи с автори, сред които живеещия в Турция писател и преводач Хюсеин Мевсим, Елизабет Костова, Захари Карабашлиев, Георги Господинов, македонски и хърватски писатели.

На официалната церемония ще бъдат връчени и две награди „Орфеев венец“ и „Златна четка“ за оформление на книга. И двата приза са с парични награди от съответно 5 хиляди и 2 хиляди лева, разказа собственикът на издателството “Жанет 45“ — организатор и домакин на фестивала Божана Апостолова. Специални гости на откриването на „Пловдив чете“ са Кирил Маричков, Иван Лечев, Дони, Славчо Николов и Венко Поромански от група „Фондацията“.

Съвместно с Народна библиотека „Иван Вазов“ по време на „Пловдив чете“ се излъчва Читател на годината в няколко възрастови категории — от 5 до 105 години. Естествена професионална тежест на фестивала добавят годишните Национални награди в областта на литературата „Христо Г. Данов“, организирани от Министерство на културата и Дирекция „Култура и културно наследство“ при Община Пловдив.

Пловдив чете“ се провежда ежегодно в началото на юни. Доскоро три пловдивски издателства – „Жанет 45“, „Хермес“ и „Летера“ – се редуваха като домакини на събитието. От 2015-та година ежегоден домакин е „Жанет 45“.

България

Икономика

Спорт

Лидерите във Втора лига записаха победи

Лидерите във Втора лига записаха победи

Бивш национал спаси Литекс срещу Локомотив (Сф)

Ожесточената борба за върха във Втора лига се поднови този уикенд със срещите от 11-ия кръг. …

Прочети още:

Loading...

Земеделие

Loading...