Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Пет29052020

Брой 99, Година XXXI

            Валута: 1 USD = 1.77544 BGN ↓ 1 GBP = 2.17973 BGN ↓ 1 CHF = 1.83079 BGN ↓
Back Вие сте тук:Начало България (2) Корнелия Нинова: Паралелната държава задушава реалната, управлява ни задкулисие

Корнелия Нинова: Паралелната държава задушава реалната, управлява ни задкулисие

Корнелия Нинова: Паралелната държава задушава реалната, управлява ни задкулисие

• Фактите: Близо 150 хил. нови безработни, 1% получили помощ по мярката 60 на 40. Два месеца милиони хора, обеднели без работа и доходи при ръст на цените между 10 и 15 %.

• Нужни са промени в модела на здравеопазване, в икономическия и социален модел, категорична е лидерката на социалистите

Паралелната държава е обвила България като пашкул и я души, заяви в декларация от името на парламентарната група на “БСП за България“ лидерът на БСП Корнелия Нинова.

“Управлението на Борисов нанесе много вреди на България, но има една огромна - обезсили институциите, разгради държавността и ги предаде на задкулисието. Днес задкулисието управлява държавата, но е време за равносметка и плащане на политическа сметка“, изтъкна лидерът на БСП.

Според нея, ако премиерът не е знаел какво се случва в държавата, той не е за този пост. “Няма смисъл просто да го краси. Ако е знаел и не е взел мерки, той е съучастник. Днес той трябва да отговаря, а не поредният му бушон“, категорична бе Корнелия Нинова.

“Правителството управлява не с видими решения на институциите, а с невидими записки между бизнесмени. Правителството управлява не с контрол върху държавната комисия по хазарта и НАП, а с ценни указания към девойките в държавни служби. Докато ни обяснявахте, как 20 млн. за деца с увреждания ще сринат бюджета и ги няма в държавата, виждаме, че едни 20 млн. са се размятали за финансиране на медии. Свобода на словото ли? Това изглежда е илюзия в България“, каза още Нинова.

 

Целта ни е възстановяване на икономиката и грижа за хората

, правителството нито разбира тази цел, нито има капацитет да я изпълни, каза още лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Според нея са необходими промени, за които от “БСП за България“ говорят отдавна. “Промени в модела на здравеопазване, в икономическия и социален модел. Нашата цел е възстановяване на икономиката и грижа за хората. Никой да не бъде забравен. Правителството на ГЕРБ и “Обединени патриоти“ нито разбира тази цел, нито има капацитет да я изпълни. Тяхната е оцеляване докрая на мандата. Икономическите и социални мерки на управляващите не работят. Доказват го фактите,

близо 150 хил. нови безработни, 1% получили помощ по мярката 60 на 40. Два месеца милиони хора, обеднели без работа и доходи при ръст на цените между 10 и 15 %. Излъгани земеделци, че държавата ще им изкупи продукцията. Излъгани също, че държавата ще им осигури да влязат в търговските вериги. Общини на прага на фалита, данъчни промени, направени с думите на премиера: “Ще пробваме и ако не работи, ще ги отменим“. Т.е. работа на парче, на принципа проба-грешка, нестабилност, несигурност и липса на перспектива. Така не се управлява държава“, изтъкна лидерът на БСП.

“Необходими са ни пет неща, които ние започнахме да правим. Първо, професионалисти, икономисти и финансисти. Не калинките на властта - правят реална оценка и прогноза. Българското правителство прогнозира минус 3 % на БВП, но ЕК минус 10. Ако е минус 3, дефицитът ще се компенсира с 10 млрд. лв. заем, но ако е минус 10, какво ще се случи, уважаеми управляващи?“, попита Нинова от парламентарната трибуна. Според нея финансите се планират дългосрочно. Тя попита някой дали е разбрал какво е състоянието на бюджета?

“Ясна ни е вашата цел, да се финансира всичко наесен, защото предстоят избори, да се потушава напрежение. Това не е държавническо мислене. Парите, инвестирани днес, ще спестят много от проблемите, които ни чакат наесен. Трето, определят се секторите, които произвеждат най-голям от БВП и където има най-много заети работници“, каза още Нинова.

Според нея целият държавен и институционален ресурс трябва да е насочен към хората.

 

Можем да спорим за данъчни системи, но можем да сме едно, когато трябва да си върнем държавността и да я подчиним на народа, а не на задкулисието, каза още лидерът на БСП.

“Години наред говорим - има паралелна държава, която убива истинската. Тя е обвила България в пашкул и я притиска до задушаване. От думи - ето я наяве. Виждате я в последните седмици. Уважаеми народни представители, има една много мъдра книга, която бих препоръчала на всеки, който е решил да се занимава с политика. Тя се казва “Защо нациите се провалят“. И защо мислите, че се провалят? Дали причината е в културата, географията или в незнанието за правилните политики? Не, нито един от тези фактори не е определящ и съдбоносен от римско време до днес. В основата на успеха на всяка нация стоят създадените от човека институции. Управлението на Борисов нанесе много вреди на България, но има една огромна - обезсили институциите, разгради държавността и ги предаде на задкулисието. Днес задкулисието управлява държавата, но е време за равносметка и плащане на политическа сметка“, изтъкна още лидерът на БСП.

Според нея, ако премиерът не е знаел какво се случва в държавата, той не е за този пост. “Какви ценни указания се дават на уж независими държавни органи? И какво получават срещу това онези, които им дават указания. Как един бизнесмен поема ангажимент към друг да му съпортва пред независим държавен орган? Трети въпрос, г-н Борисов, има ли случващото се връзка със 111-ото място на България по свобода на словото и финансират ли се медии срещу политически поръчки?“, попита Нинова.

“Най-важният въпрос - ще остане ли безнаказано всичко това

, уважаеми български граждани. Ще има ли най-накрая справедливост. Обръщам се към всички вас, смели и здравомислещи, не се страхувайте. Ще ни разединяват, ще ни противопоставят, но ние трябва да се обединим. Можем да спорим за данъчни системи и за здравни модели, можем да бъдем различни, но можем да бъдем и едно, когато трябва да си върнем държавността и да я подчиним на служба на народа, а не на задкулисието“, призова още Корнелия Нинова

България

Икономика

Култура

Спорт

Павел Върба се оправдава след загуба на Лудогорец

Наставникът на Лудогорец Павел Върба изрази мнението си, че отборът на „орлите” има нужда от още време, за да намери точния си ритъм. Това с...

Прочети още:

Loading...

Свят

Земеделие

Хлебарският бранш сипе хвалби за новия закон за храните

Хлебарският бранш сипе хвалби за новия закон за храните

Според регистъра, който се води от Агенцията за безопасност на храните, около 680-700 обекта са регистрирани като хлебопроизводители. Според...

Прочети още:

Loading...