Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Сря27052020

Брой 102, Година XXXI

            Валута: 1 USD = 1.78208 BGN ↓ 1 GBP = 2.20058 BGN ↑ 1 CHF = 1.84512 BGN ↓
Back Вие сте тук:Начало България (2) След извънредното положение: какво е забранено и позволено

След извънредното положение: какво е забранено и позволено

След извънредното положение: какво е забранено и позволено

Край на извънредното положение, но носенето на маска на закрито остава

След два месеца на очакване 13 май носи край на извънредното положение в България, наложено заради епидемията от COVID-19. Формалното му отпадане по-скоро цели да свали напрежението по политически и правозащитни теми, отколкото да промени особено правилата, по които страната живее в последните седмици, коментира Дневник.бг. Повечето от действащите ограничения, както и мерките в подкрепа на бизнеса и работещите, ще продължат да действат в следващите два месеца, предвижда управляващата коалиция ГЕРБ и “Обединени патриоти“, която прокара законовите текстове за продължаване на действащите регулации след края на извънредното положение - промените в Закона за здравето бяха приети късно вечерта във вторник на извънредно заседание на парламента, продължило повече от 8 часа. Изненади обаче не са изключени, тъй като ГЕРБ спази всички порочни традиции на нормотворчеството - изменения на закони от различен порядък чрез текстове от Закона за здравето, прокарването им в последния момент и редактирането им “на крак“ по време на обсъждането в пленарната зала. Както и изпращането им за обнародване от президента в 12 без 5, припомня изданието. След 13 май ограничителните мерки, които бяха въведени срещу разпространението на коронавируса, остават без промяна. Причината - повечето от тях са въведени със заповеди на здравния министър, които ще продължат да действат до отмяната им.

Забранени остават:

- пребиваването на закрити обществени места без предпазни маски,

- посещенията в хранителните магазини и аптеките между 8.30 и 10.30 ч. за хора под 60-годишна възраст.

- сядането на пейки и по поляните в парковете и градските градини,

- нарушаването на наложена от властите карантина.

Без изключения продължава да е и 14-дневната домашна изолация, която поема ангажимент да спазва всеки пристигащ от чужбина. Наказанията при нарушаване на противоепидемиологичните мерки остават от 300 до 1000 лв. за първо нарушение и от 1000 до 2000 лв. за повторно. Запазва се и санкцията от 5000 лв. за нарушаване на изолацията, в т.ч. и за контактни лица.

Позволени при спазване на дистанция и мерки за дезинфекция са:

- разходките в парковете и планините при дистанция от минимум 2,5 м,

- индивидуалните спортове на открито,

- посещенията в кина, музеи, галерии и библиотеки на закрито, както и на културните събития на сцени на открито,

- колективните спортове на открито - футбол, баскетбол, волейбол за аматьори без състезателен характер,

- посещенията в болниците за планови операции и прегледи

- имунизациите, детските и женските консултации,

Инвитро процедурите, които за кратко бяха спрени, отново могат да се правят. Преди дни обаче се оказа, че част от манипулациите остават забранени заради грешка в заповедта на здравния министър. Очаква се нова заповед, която да ги позволи.

Магазините и заведенията - частично отворени

Все още остават затворени заведенията и магазините в големите търговски центрове. Останалите търговски обекти, включително фризьорските и козметични салони, имат право да работят, но като осигурят поетапно пускане на клиенти и дистанция на входа и касите. Същото важи и за пазарите и цветните борси. Заведенията на открито могат да работят, като между масите трябва да има 1,5 м разстояние, а на една маса могат да сядат не повече от четирима души или едно семейство. Плажовете в страната трябва да бъдат готови за използване на 1 юни. Концесионерите ще плащат по-ниски такси, срещу което обаче са задължени да намалят наполовина в сравнение с миналата година цените на шезлонгите и чадърите.

Процедурите за публична продан се спират за още два месеца - до 13 юли.

Наказателните лихви при нарушени плащания на вземания няма да текат също до юли. Това обаче ще важи за финансови институции като фирми за бързи кредити, но не и за кредити към банки, които вече се предоговарят.

След два месеца на принудителна ваканция съдилищата започват отново работа при мерки за предпазване от заразата - подробности тук. За трудов стаж пред тази година ще се зачитат не 30, а 60 дни неплатен отпуск, тъй като много от служителите са принудени да излизат в принудителна почивка, за да не загубят работното си място.

Децата - далеч от училища и градини

Децата засега няма да се връщат в училищата и детските градини. Учебната година ще завърши онлайн, а изпитите за външно оценяване след четвърти и десети клас няма да се състоят. Единствените, които ще се завърнат физически в училищата са седмокласниците, които трябва да положат изпити за прием в гимназиите, и зрелостниците.

До две седмици правителството и Националният оперативен щаб срещу коронавируса ще анализират дали детските градини и яслите да отворят отново. За целта властите ще изчакат да видят резултатите от отварянето на детските заведения в Дания и Германия.

Откога действат новите правила

Краят на извънредното положение отнема дадените временно на властите правомощия да ограничават отделни права на гражданите, като свободното придвижване, например. В одобрените окончателно от парламента промени в Закона за здравето е записано, че влизат в сила от днес - 14 май. Президентът ще го получи най-рано в нощта на 12 срещу 13 май, а по Конституция има 15-дневен срок да реши дали да издаде указ за обнародването му, или да наложи вето на текстове от него. Той може да подпише указа веднага и той да излезе в извънредно издание на “Държавен вестник“, както се е случвало в други спешни случаи. Дори държавният глава да се забави, или да се наложи прегласуване на текстовете, в крайна сметка те ще влязат в сила със задна дата - от 14 май, както е записано в преходните и заключителните разпоредби.

България

Икономика

Култура

Спорт

Григор участва в шоуто на Джокович

Григор участва в шоуто на Джокович

Григор Димитров е потвърдил участие в планираните демонстративни турнири на Балканите, които се организират по инициатива на Новак Джокович....

Прочети още:

Loading...

Свят

Над 18 000 души са обвинени за корупция в Китай през 2019 г.

Броят на хората с повдигнати обвинения в корупция в Китай почти се е удвоил през 2019 г., става ясно от доклад на прокуратурата, предаде АФП...

Прочети още:

Loading...

Земеделие

Loading...