Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Сря27052020

Брой 102, Година XXXI

            Валута: 1 USD = 1.78208 BGN ↓ 1 GBP = 2.20058 BGN ↑ 1 CHF = 1.84512 BGN ↓
Back Вие сте тук:Начало България (2) Крум Зарков: Не се управлява с брифинги, а с ясни правила

Крум Зарков: Не се управлява с брифинги, а с ясни правила

Крум Зарков: Не се управлява с брифинги, а с ясни правила

Няма реални мерки за хората, които са загубили всякакъв доход в следствие на кризата и са били принудени да излязат в неплатен отпуск, заяви социалистът

„В новия Закон за здравето, има три въпроса, които трябва да се решат - кой обявява извънредната епидемиологична обстановка, кога и какво следва от това. За това - кой обявява извънредната епидемиологична обстановка – вие приехте нашето предложение. Това е правилна крачка, правителството трябва да поеме отговорност“.Това заяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Крум Зарков. Депутатът подчерта, че относно това как се взима такова решение- представителите на БСП и ДПС са обяснили, че дефиницията не е ясна. „Най-важното е какво следва от обявяването – във вашия текст е записано, че със заповед министърът на здравеопазването ще може да ограничава определени права на българските граждани, което е противоконституционно“, каза още той. „Няма как- хем да отмените извънредното положение, хем да го оставите в действие“, категоричен е Зарков.  

Той припомни, че от левицата са предложили Министерският съвет да стане отговорен орган, да подлежи на парламентарен и съдебен контрол, да останат текстове, които парламентарните групи са написали заедно преди 20 дни. „Да се гарантира конституционното място на българския парламент в тази ситуация“, заяви още Зарков. „Останалото води до всякакви публични полемики, които вредят на ефективността на мерките. Вслушахте се в първата част на предложението ни, не е късно да се слушате и във втората. Страната или е в извънредно положение, или не  е. Това, което се предлага до момента, е заблуда. Затова няма да го подкрепим“, категоричен бе Зарков.   

„Не се управлява с брифинги, управлява се с ясни правила. Трябваше да има ясни правила в закона за извънредното положение, за да има сигурност у гражданите. Оставаме на метода брифинг, който често се превръща в проба-грешка“. Това заяви Крум Зарков пред БСТВ. Той припомни, че нищо не е предвидено за хората, които са загубили всякакъв доход в следствие на кризата и са били принудени да излязат в неплатен отпуск. Депутатът подчерта, че от левицата са предложили за тези хора да бъде отпусната минимална работна заплата за периода на кризата. „Искахме повече безвъзмездна помощ, а правителството предлагаха кредити. Кредитите вършат работа на хората, които имат възможност да ги обслужват“, смята  народният представител.

„Предложихме ДДС за храни и лекарства да се намали на 9 % - това щеше да помогне на много хора и браншове. Отново не се направи никакво проучване, а беше отхвърлено от управляващите с мотиви като този, че „ДДС не се пипа“. Правителството работи ситуационно, адхок. Сега повече от всякога имаме нужда от план за следващите месеци“, категоричен е Зарков. По думите му, ако мярката „60/40“  не проработи, отговорността на правителството ще е много голяма, тъй като това е една от малкото безвъзмездни мерки, които трябва да помогнат на хората да запазят работата си.

„За съжаление не беше достатъчно ползотворно заседанието на правната комисия днес, много разумни предложения на БСП бяха отхвърлени по отношение на закона за здравето. Законопроектът не е на висотата, на това, което заслужават гражданите. Утре ще продължим да се борим за нашите предложения в пленарна зала По думите му по настояване на левицата новата извънредна епидемиологична обстановка няма да може да бъде обявявана еднолично от министъра на здравеопазването, а ще бъде решавана от МС, тоест правителството ще поеме цялата отговорност. Зарков отбеляза, че към новия закон трябва да се подходи максимално отговорно. „За съжаление, критериите остават недостатъчно изяснени, остават варианти за злоупотреби. Ние като опозиция ще следим това да не се случва“, заяви той.

Крум Зарков припомни още, че временната комисия, предложена от левицата, трябва да следи харченето на публичния ресурс за борбата с КОВИД-19, като съблюдава правилата, по които се разпределят средствата, да се види какво правят с парите тези, които ги получават и накрая – да се направи обобщен доклад с ефективността на тези средства.

България

Икономика

Култура

Спорт

Григор участва в шоуто на Джокович

Григор участва в шоуто на Джокович

Григор Димитров е потвърдил участие в планираните демонстративни турнири на Балканите, които се организират по инициатива на Новак Джокович....

Прочети още:

Loading...

Свят

Над 18 000 души са обвинени за корупция в Китай през 2019 г.

Броят на хората с повдигнати обвинения в корупция в Китай почти се е удвоил през 2019 г., става ясно от доклад на прокуратурата, предаде АФП...

Прочети още:

Loading...

Земеделие

Loading...