Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Вт26052020

Брой 101, Година XXXI

            Валута: 1 USD = 1.79368 BGN ↑ 1 GBP = 2.18375 BGN ↑ 1 CHF = 1.84669 BGN ↑
Back Вие сте тук:Начало България (2) Махат КПП-тата следобед на Гергьовден

Махат КПП-тата следобед на Гергьовден

Махат КПП-тата следобед на Гергьовден

Трябва да свикнем да живеем с вируса, зави премиерът

Правителството и Националният оперативен щаб са взели решение за разхлабване на някои от мерките срещу разпространението на КОВИД-19, съобщи Клиника.бг. Заведенията с градини и тераси ще бъдат отворени, спортистите ще могат да тренират, а кабинетът подготвя отмяна на Закона за извънредното положение. КПП-ата на входовете на градовете ще паднат след Гергьовден, стана ясно от думите на премиера Бойко Борисов по време на обеден брифинг в Министерски съвет. Заведенията ще бъдат отворени веднага след като РЗИ и Агенцията по безопасност на храните направят проверки за изисквания за безопасност. Още от днес спортистите ще могат да тренират на открито, но състезания няма да се провеждат. Започват и шофьорските курсове. Плувните басейни също ще бъдат отворени, защото за поддръжката им се използва дезинфектант. Трябва да свикнем да живеем с вируса, каза премиерът. В малките ресторанти и кафенета ще трябва да се спазват определени условия. Там, където масите са много на гъсто, те трябва задължително да се разредят. Това е полезно и за самите екипи - за да се обучат как ще се действа по-нататък. Ако всичко върви добре, тогава ще позволим и работата на големите ресторанти при определени мерки. Правим всичко, гарантирайки, че няма да докараме нов пик на заболяването. Колективният имунитет не сработи никъде по света, каза Борисов. Обучението на водачи за всички видове транспорт може да започне, като след разговор с премиера инструкторите са поели ангажимент курсовете да минават с поставени маски, да се дезинфекцират автомобилите, а теоретичната подготовка и изпитите да се провеждат онлайн или при спазване на дистанция в зали.

Отпадат КПП-тата на края на градовете, като това ще стане след обяд на 6 май, защото ако го направим веднага, масово стотици хиляди ще се изнесат, а целта е да продължи дистанцията, обясни премиерът. Заграждения при нужда ще се поставят на отделни улици, квартали или махали. Според Борисов, ако продължим да спазваме тази карантина без КПП-ата ще бъде спестена работата на полицаите и те ще могат да бъдат пренасочени по кварталите да си вършат работата. Готов е и законът за отмяна на извънредното положение, защото този термин създавал стрес. Ще бъде въведено нещо като „санитарно извънредно положение“, разясни премиерът. Мерките 60/40 и другите социалните защити ще останат. Борисов обяви, че във вторник ще се проведе коалиционен съвет, на който ще се осъдят още финансови и икономически мерки.

Засега детските градини и ясли остават затворени. Кунчев счита, че можем да ги пуснем. Няма проблем за децата, но те ще се приберат вкъщи.Тогава вече ще имаме епидемия, според генерала, а аз му вярвам и затова не се съгласих за детските градини и яслите, каза министър-председателят. Няма достатъчно данни в света как пускането на детски градини и ясли ще се отрази на епидемичната обстановка. Трябва да се отнесем предпазливо. Да видим, да анализираме ситуацията в страните, в които се прилага, посочи и ген. Мутафчийски. Премиерът обяви, ЕК инициира фонд, чиято цел е да събере милиарди. Ако се открие ваксина, ние ще участваме със 100 хил. евро. От Комисията искаха да им направя видеобръщение, сега го направих. Масово и глобално ваксиниране, ако дай Боже един ден намерят ваксина, каза още Борисов.

България

Икономика

Loading...

Култура

Музеите на Ватикана отварят врати от 1 юни

Музеите на Ватикана отварят врати от 1 юни

Ватиканските музеи ще се върнат към работа от 1 юни, като всички посетители ще носят маски, ще спазват правилата за социална дистанция и тем...

Прочети още:

Loading...

Спорт

 Милош Крушчич: Левски трябва да го има

 Милош Крушчич: Левски трябва да го има

Треньорът на ЦСКА сподели, че някои от играчите, които не са титуляри, са напуснали, но според него няма да има други промени в състава пред...

Прочети още:

Loading...

Свят

Земеделие

95 наглеци източили евросредства от 160 000 дка незасети полета

95 наглеци източили евросредства от 160 000 дка незасети полета

Фалшивите чертожници са получавали над 13 лв. на декар за празни ниви с боб и леща

Ако през миналата година помощта по обвързаната подкрепа з...

Прочети още:

Loading...