Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Пон25052020

Брой 100, Година XXXI

            Валута: 1 USD = 1.77803 BGN ↓ 1 GBP = 2.17452 BGN ↓ 1 CHF = 1.84026 BGN ↓
Back Вие сте тук:Начало България (2) БСП внесе предложение за парламентарно решение срещу антируските санкции

БСП внесе предложение за парламентарно решение срещу антируските санкции

БСП внесе предложение за парламентарно решение срещу антируските санкции

Мнозинството отхвърли проекторешението, социалистите са категорични, че България трябва да има собствена позиция по важни международни въпроси

„Какво може и не може българският парламент решават единствено Конституцията и законите на страната. Очевидно ГЕРБ не критикува нашето предложение за отпадане на санкциите срещу Русия по същество, но търсят причина да го отхвърлят и я намират в процедурни хватки.“ Това заяви  председателят на БСП Корнелия Нинова от трибуната на Народното събрание по повод предложението на левицата санкциите срещу Русия да отпаднат. Тя припомни, че и в други ситуации парламентът се е произнасял по важни теми, като дори е задължавал Министерския съвет: „През юли 2018г. внесохме предложение по тема, която и до днес е актуална – приема на бежанците в страната. БСП предложи България да не подписва двустранни споразумения за връщане на мигранти и прием на бежанци, а ГЕРБ отново бяха против. На мое питане дойде г-н Борисов и Народното събрание се произнесе по този въпрос с решение. Тогава не казахте, че се бъркаме в изпълнителната власт и ограничаваме правомощията на Министерския съвет. Нещо повече – задължихме Министерския съвет да не изразява позиция преди одобрение от парламента. Това е логично – над всичко в парламентарната република стои българският парламент, така че този ви аргумент не тежи”.

„Това, че Европейският съвет  приема решение единодушно пречи ли на българския парламент и на българския министър-председател да изразят националната позиция на България? Фактът, че се иска пълно единодушие в Европейския съвет не означава, че България не трябва да има собствена позиция по важни международни въпроси”, каза Нинова. Тя посочи, че и двата аргумента на ГЕРБ  са несъществени. „Очевидно сте против нашето предложение, кажете си го директно, за да знаят всички – и българските граждани, и нашите партньори в Европа, и международната общност, но  да се знае кой предлага и кой решава”, завърши Корнелия Нинова.

Антон Кутев: 60% от българите са против санкциите

„Санкциите не са добра форма на междудържавни отношения, а  към Русия са  и доста по- проблематични. Те не са ефективни. Закъснението, което имаме от половин година в разглеждането на тази точка доведе до това, че тя е съвсем навреме в европейския дневен ред в момента, защото част от санкциите изтичат през март, друга през юли”. Това заяви народният представител от ПГ на „БСП за България“ Антон Кутев от трибуната на Народното събрание.

„Ние искаме парламентът, като представител на гражданите в България, да заяви своята подкрепа за промяна на тези политики. Над 60 % от българските граждани са против санкциите срещу Русия”, обяви Кутев.  Той подчерта, че вече  6 години се вижда, че тези санкции не работят, а напротив ограничават  икономически страните от ЕС. ”В случая с България това се вижда много ясно. Русия е главното място, от което внасяме суровини за нашия пазар. Ограничавайки достъпа на суровини от там, ние нанасяме вреда на нашата икономика. В същото време ограничаваме достъпа си до един 180 милионен пазар. Това не е цивилизованият начин, по който Европейският съюз да общува с Русия. Много големи държави, включително Франция, се обявяват срещу санкциите. Трябва да намерим пътя, за да възстановим нашите изконни връзки с Русия”, завърши Антон Кутев.

Румен Гечев: Въпреки санкциите, Северен поток 2 е завършен, а ние погребахме Южен поток

“Направих сравнителен анализ как са се отразили санкциите на обема на търговията с Русия на различните групи стоки - най-много е паднал оборотът на продукти, свързани със селското стопанство. Това означава, че страните, чийто дял на селскостопански продукти е бил най-голям към Русия, са платили най-висока цена. Тези страни не са Германия или Франция, а България“. Това каза Румен Гечев, народен представител от ПГ “БСП за България“, от парламентарната трибуна.  

Той посочи, че освен това, Германия и Франция са увеличили своите инвестиции в Русия и то след влизане в сила на санкциите. “Немците са инвестирали през 2019 г. 3,3 млрд. евро в Русия - само за една година. В същото време Франция увеличава инвестициите си в Русия в областта на експлоатирането на природни ресурси в Арктика. Френски и немски фирми активно участват в изграждането на Северен поток 2 - с инвестиции, с технологии и с експерти. А когато канцлерът Меркел и президентът Макрон казаха, че Северен поток 2 ще бъде завършен, той е завършил. А ние погребахме Южен поток“, каза още проф. Гечев.

Александър Симов: Политиката на санкции се провали

„Политиката на санкции се провали. Тя не работи и е крайно време да бъде премахната”. Това заяви в Народното събрание говорителят на ПГ на „БСП за България“ Александър Симов. „Големите страни членки спокойно заобикалят санкциите, търгуват с Русия и правят големи проекти с нея, а по-малките страни в ЕС са в ролята на чакащите милостиня да имат отношения с Русия”. Симов припомни, че  преди няколко седмици излезе проучване на международен социологически център, в което се казва, че  73% от българите се отнасят положително към Русия.

Икономика

Култура

Спорт

19 140 лв. от Божинов

19 140 лв. от Божинов

Валери Божинов направи огромен жест към любимия си Левски, информира „Телеграф Медиа“.

Божигол, изкарал два периода на „Герена“ - през 2014-а...

Прочети още:

Loading...

Свят

Земеделие