Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Сря08042020

Брой 67, Година XXXI

            Валута: 1 USD = 1.79681 BGN ↓ 1 GBP = 2.22019 BGN ↓ 1 CHF = 1.84826 BGN ↓
Back Вие сте тук:Начало България (2) Иван Гешев: Изпратиха ми досъдебно производство, отнасящо се до президента

Иван Гешев: Изпратиха ми досъдебно производство, отнасящо се до президента

„Единственото, което мога да кажа, е, че ми е изпратено досъдебно производство от наблюдаващи прокурори. Те са видели в това досъдебно производство данни, които пораждат неясноти в разпоредбата на член 103 от Конституцията. И са ми изпратили това досъдебно производство с оглед моите правомощия да сезирам Конституционния съд за задължително тълкуване на Конституцията”.

Това заяви главният прокурор Иван Гешев в изявление пред журналисти по повод питането си до Конституционния съд относно имунитета на президента и вицепрезидента.

Казано просто, има съпричастност на президента към престъпление. След като съм се запознал, съм констатирал, че има основания и писмено съм ги изложил пред КС”, заяви още главният прокурор.

Проф. Янаки Стоилов: Производство срещу президента е невъзможно през мандата

По време на мандата на президента и вицепрезидента няма как да има обвинения срещу тях. Това каза за Радио „Фокус“ един от хората, работили по изработването на Конституцията на България проф. - Янаки Стоилов, във връзка с поисканото от главния прокурор Иван Гешев тълкуване на Конституционния съд на имунитета на президента и вицепрезидента.

„Що се отнася до разграничението между държавна измяна и нарушението на Конституцията, вероятно в някои случаи може да има застъпване между двете категории, но те са в общи линии самостоятелни, защото измяната трябва да се тълкува с оглед на разпоредбата в наказателния кодекс. Докато нарушението на Конституцията се определя според това, дали се изпълняват конституционно предвидените правомощия, които се съдържат в глава четвърта, но и в други разпоредби на Конституцията“, каза университетският преподавател.

Проф. Янаки Стоилов обясни още, че ако държавният глава извърши нещо в частно качество, няма да може да бъдат подведени под отговорност в рамките на мандата, а след евентуална процедура по импийчмънт, когато самият парламент се превръща в обвинител.

След това се внася въпросът за разглеждане в Конституционния съд и когато той се произнесе и прекрати мандата на президента, може да се търси отговорност по общия ред, обясни проф. Стоилов.

България

Икономика

Култура

Спорт

Стилиян Петров обмисля за президентския пост в БФС

Стилиян Петров обмисля за президентския пост в БФС

Следващите няколко месеца мога да дам финалното си мнение, заяви една от легендите на българския футбол

Една от легендите на българския футбо...

Прочети още:

Loading...

Свят

Земеделие

Десислава Танева: Отваряме фермерските пазари!

Десислава Танева: Отваряме фермерските пазари!

Фермерските пазари отново ще заработят в условията на извънредното положение. Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев подписа заповедта...

Прочети още:

Loading...