Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Пон17022020

Брой 286, Година XXX

            Валута: 1 USD = 1.80394 BGN ↑ 1 GBP = 2.35053 BGN ↑ 1 CHF = 1.83801 BGN ↓
Back Вие сте тук:Начало България (2) Корнелия Нинова: Заедно с експертите ще намерим решение на водната криза

Корнелия Нинова: Заедно с експертите ще намерим решение на водната криза

Корнелия Нинова: Заедно с експертите ще намерим решение на водната криза

Безхаберието, некомпетентността и корупцията на управляващите доведоха до безводието, категорична бе лидерката на опозицията в навечерието на вота на недоверие

„Опитахме и успяхме да съберем заедно над двадесет човека – хидроинженери, специалисти, проектанти, строители на язовирите и каскадите в България, изключителни професионалисти. Оказва се, че никой до този момент не ги е потърсил за препоръки, за съвети, за професионално мнение по въпроса как да се реагира в тази криза, в която изпадна Перник, и не само той. Това е потенциална национална криза, защото и други градове и общини са пред опасността да бъдат в режим; и други язовири имат проблеми. Доста сериозно обсъждахме въпросите”. Това обяви председателят на БСП Корнелия Нинова по време на пресконференция на „Позитано 20”.  

Нинова обясни, че това е била и целта на срещата: „Да разберем кое е възможно, кое е рисково и какво да се прави оттук нататък, за да не се оставят близо 500 хиляди българи, които вече са в режим на водата. Чухме много интересни мнения, чухме алтернативни предложения, дори и на това, което предлагат управляващите”.

Председедателят на БСП се обърна с апел: „В криза сме. Държавата е в криза, хората са на режим. Нека да не бързаме непрофесионално и неаргументирано да взимаме политически решения, за да се потушава криза и обществено напрежение”.

Нинова обясни още, че и по мнението на експертите управляващите работят „на парче”, действа се непрофесионално и панически. Тя каза още, че подобни решения крият опасност. „Затова апелът ми е към всички – нека да дадем думата на тези хора, експертите, истинските останали професионалисти в България, които могат да помогнат, за да се вземат правилните решения, за да преодолеем кризата и да не допускаме оттук нататък да има подобни ситуации”. Тя изрази съжаление, че тези експерти не са канени и управляващите до този момент не са се допитвали до тяхното мнение. „Готови сме да работим с експертите по алтернативи и да внасяме предложенията в парламента”, заключи Корнелия Нинова.

 

Инж. Лиляна Карафезиева: „Язовир „Студена” е симптом на тежкото заболяване в управлението на водите в България

 

„Язовир „Студена” е много сериозен симптом на тежкото заболяване в управлението на водите в България”. Това заяви инженер Лиляна Карафезиева, бивш директор на „Напоителни системи”, по време на пресконференция в централата на БСП. Тя изрази притеснине за начина, по който управляващите се отнасят към яз. „Студена”. По думите й язовирът не може да бъде „излекуван” нито от Белмекен, нито от който и да е друг водоизточник. Тя уточни, че язовир „Студена” не се пълни през последните години.

„Неговият обем е 25 милиона кубика и той не се пълни, тъй като двете му пълнещи деривации не работят през последните няколко години – те са изоставени и не се експлоатират”, каза още инж. Карафезиева.

Хидроинж. Любомир Дачев: Язовир „Бели Искър” е в критично състояние, но държавата продължава да нехае

„През 2013 г. екип на БАН и УАСГ направихме  8-месечна комплексна експертиза на язовир „Бели Искър”. Поддържа се умишлено ниско ниво на язовира – 20%, за да не застрашава стената, защото не е в добро състояние, има течове по нея и тя се разрушава от леда през зимата”. Това заяви хидроинженер Любомир Дачев на пресконференция на „Позитано” 20. Той подчерта, че междувременно състоянието на бетона се е влошило още. След като завършихме това изследване, технически съвет на Столична община прие, че трябва да се направи нов проект за ремонт на язовира, но отново не предприеха нищо. През 2018 г. Министерство на околната среда и водите е отхвърлило проект за ремонт, и пак не се направи  нищо”, каза Дачев. Той подчерта, че е възможно да се застраши наличието на  вода за производство на електроенергия.

Инж. Алеко Томов: Държавата изостави ВиК сектора

„Управляващите извършват геноцид спрямо специалистите в България. Умишлено се слагат високи финансови прагове от милиони левове, за да не могат фирмите, независими от управляващите, да вземат проектите. Печелят ги или чужди, или близки до властта  фирми”.Това заяви инженер Алеко Томов.

Инж. Томов обясни, че за Перник е имало и други възможности за водоснабдяване: „Беше започнато да се строи язовир „Раянци” за водоснабдяване на Перник и Радомир, но прекратиха строежа. Днес Перник щеше да има два водоизточника и нямаше да се стигне до воден режим.Но държавата захвърли тези проекти”.  Той подчерта, че  водопреносната мрежа е в плачевно състояние. „Състоянието им вече не позволява дори ремонти, нужна е цялостна подмяна на тази мрежа. Ако управляващите не направят нещо, има опасност ВиК мрежата да се разпадне. Напоителните обекти в България са напълно изоставени. В 21 в. има села, чиито жители през целия си живот са на воден режим. Това е недопустимо”, заяви инж. Алеко Томов.

България

Икономика

Култура

Спорт

Ефбет лига – 21-и кръг

Царско село - Витоша (Бистрица) 1:0

1:0 Антонио Георгиев 70

Левски - ЦСКА 0:0

Лудогорец - Ботев (Вр) 6:0

1:0 Марселин...

Прочети още:

Loading...

Свят

Земеделие

Овощари: На 60 см в земята няма влага

Овощари: На 60 см в земята няма влага

Фермерите са скептични дали добри пролетни дъждове ще успеят да компенсират зимната суша

На 60 см в земята няма влага, всичко е сухо и на кам...

Прочети още:

Loading...