Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Пон17022020

Брой 285, Година XXX

            Валута: 1 USD = 1.80394 BGN ↑ 1 GBP = 2.35053 BGN ↑ 1 CHF = 1.83801 BGN ↓
Back Вие сте тук:Начало България (2) Социалист: Екологичната криза е налице в цяла България

Социалист: Екологичната криза е налице в цяла България

Социалист: Екологичната криза е налице в цяла България

Работа на една опозиция е да бъде при проблемите на хората, а проблемите в екологичния сектор са огромни, заяви народният представител Явор Божанков

“Екологичната криза е налице и ние реагираме. За съжаление тя не е само в Перник, а в цяла България - има много населени места, в които или хората нямат вода, или тя е негодна за пиене“. Това заяви Явор Божанков, народен представител от ПГ “БСП за България“, пред БСТВ. Той добави, че проблемът с изгарянето на отпадъци също е много голям. Има внос на боклук от трети страни и такъв с  криминален произход. “През 2018 г. в България е внесен боклук, в чийто внос е замесена италианската мафия. Този боклук е открит едва 2 години по-късно с помощта на медиите в Плевен. Това показва невъзможност на българската държава да контролира този процес“, обясни народният представител.

Явор Божанков обясни, че в България не се изгаря само вносен боклук, а и  боклук с вътрешен за страната произход. “Изгарят се масово гуми, масла, кабели, макар че българският гражданин плаща за тяхното рециклиране чрез продуктови такси. Къде отиват тези средства?“, пита депутатът. Според него системата за рециклиране в България не функционира и трябва да изгарянето на боклук да се направи икономически нелогично като се въведат поощрения за рециклиране.

Според Божанков управляващите не са взели адекватни мерки  по въпроса с мръсния въздух: “Доказано е, че България е от държавите с най-мръсен въздух - замърсяването с фини прахови частици в големите градове е в пъти над нормата. Българите живеят най-малко в Европа - една от причините е тази. Тези три основания - въздух, вода, отпадъци - са достатъчни да поискаме вот на недоверие. Работа на една опозиция е да бъде при проблемите на хората, а проблемите в екологичния сектор са огромни“, каза Божанков.

 По думите на депутата от левицата БСП ще направи консултации с всички политически сили извън ГЕРБ за вота на недоверие. “Министерството на околната среда е наясно какво се случва. В нашите мотиви ще го изложим“, добави Божанков.

“През последните две години в парламентарната комисия по околна среда и водите се обсъждат основно бизнес теми, а не екологични. Едва през последните месеци проявиха активност . Благодарение на нашия вот на недоверие, всички институции се активизираха - това са първите плодове на нашия труд“, отбеляза Божанков. Той обяви, че освен да търси отговорност, БСП ще предложи и ясна стратегия за решаване на тези екологични проблеми.

Смяната на министри е отработен трик на ГЕРБ

“Искаме вот на недоверие на правителството заради политиката му в околната среда и водите. Това, което се случва през последните две години на това управление, е да жъне посятото през последните десет. По отношение на водите се случиха две неща - вмениха се политически и икономически задачи. Това е недопустимо и резултатът е ясен“. Това каза Атанас Костадинов, народен представител от ПГ “БСП за България“, пред бТВ Радио.

Според него честата смяната на министри в третия кабинет на премиера Борисов не е решила множеството проблеми в сектори като здравеопазване, образование, транспорт и екология. “Това е един добре обработен рефлекс на колегите от ГЕРБ, с който те показват, че продължават напред. Проблемът е политическата рамка при управлението на околната среда и водите. България не управлява водите на басейнов принцип и не изпълнява рамковата директива за водите. Управляващите подмениха исканата от Европейската комисия стратегия за водния сектор със стратегия за ВиК отрасъла. Това е порочно и недалновидно - те са две коренно различни неща“, каза още Костадинов.  

По думите на Атанас Костадинов кризата с водата е политическа тема. “Когато е засегнат сериозен публичен и граждански интерес, политиката трябва да даде отговорите. В следствие на политически действия се е стигнало дотук. Задачата за реформи е политическа задача“, заяви той.  

България

Икономика

Култура

Спорт

Ефбет лига – 21-и кръг

Царско село - Витоша (Бистрица) 1:0

1:0 Антонио Георгиев 70

Левски - ЦСКА 0:0

Лудогорец - Ботев (Вр) 6:0

1:0 Марселин...

Прочети още:

Loading...

Свят

Земеделие

Овощари: На 60 см в земята няма влага

Овощари: На 60 см в земята няма влага

Фермерите са скептични дали добри пролетни дъждове ще успеят да компенсират зимната суша

На 60 см в земята няма влага, всичко е сухо и на кам...

Прочети още:

Loading...