Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Съб14122019

Брой 239, Година XXX

            Валута: 1 USD = 1.75616 BGN ↓ 1 GBP = 2.31295 BGN ↓ 1 CHF = 1.78794 BGN ↓
Back Вие сте тук:Начало България (2) Изграждат национална пътна карта с допълнителни над 22 милиона

Изграждат национална пътна карта с допълнителни над 22 милиона

Изграждат национална пътна карта с допълнителни над 22 милиона

На заседанието си вчера правителството одобри увеличение с 22 250 000 лв. на разходите за изграждане на Национална пътна карта за научна инфраструктура (НПКНИ). Парите ще бъдат използвани за доизграждане и модернизиране на научните комплекси от националната карта, коментира Топновини.бг. Средствата ще бъдат преведени допълнително по бюджета на Министерството на образованието и науката (МОН), които са от втория етап 2019-2020 г. на изпълнение на пътната карта. Той предвижда да се осигури финансова подкрепа за дейността на всички значими научни инфраструктури, включени в НПКНИ. Ще бъде подкрепено развитието и на нови, където това е необходимо. Първият етап, който бе съсредоточен върху поддръжката на съществуващите обекти, продължи до края на 2018 г. и по време на него чрез националния бюджет МОН предостави 10,7 млн. лв. за дейностите за преструктуриране и модернизация на научната инфраструктура от НПКНИ.

Пътната карта ще се изпълнява до 2023 година, като на базата на периодична международна оценка могат да се предлагат нови национални инфраструктури и/или надграждане на съществуващи научни комплекси с регионално и европейско значение. Основна цел на НПКНИ е да подкрепи националните научни инфраструктурни обекти и да подпомогне присъединяването им към съответните паневропейски структури. Национално значимите обекти в България ще могат да постигат интегрирани научни резултати, устойчиво финансиране и сътрудничество между учените в страната и чужбина. Достъпът до модерна научноизследователска инфраструктура е и важен фактор за привличането и задържането на най-добрите студенти, докторанти и изследователи.

Икономика

Култура

Спорт

Свят

Земеделие

На 16 декември изплащат 750 млн. лева на земеделците

Държавен фонд “Земеделие“ /ДФЗ/ ще изплати 635 млн. лв., предвидени за плащания по Схемата за единно плащане на площ (СЕПП) и 115 млн. за сх...

Прочети още:

Loading...