Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Съб04072020

Брой 124, Година XXXI

            Валута: 1 USD = 1.73297 BGN ↓ 1 GBP = 2.16773 BGN ↑ 1 CHF = 1.83681 BGN ↓
Back Вие сте тук:Начало България (2) Кметът Станислав Владимиров: Перничани са гневни, искат възмездие

Кметът Станислав Владимиров: Перничани са гневни, искат възмездие

Кметът Станислав Владимиров: Перничани са гневни, искат възмездие

Водата се е пилеела, въпреки че е имало индикации за бъдещ проблем, заяви новоизбраният градоначалник на миньорския град

„Перник е на воден режим вече почти 48 часа, но за съжаление първите стъпки, които ВиК операторът трябваше да предприеме по въвеждането му не са добри, защото разходът на вода от язовир „Студена“ не е намален“. Това заяви кметът на Перник Станислав Владимиров пред БТВ. Той добави, че намаляването на разхода на питейна вода е основното при въвеждане на такъв режим, защото с намаляването на отока се цели в  язовира да има вода, която да бъде осигурена на перничани до месец април. Той коментира, че ВиК дружеството не е направило така, че Перник да има вода във времето, което е зададено и да се ограничат разходите и потреблението на вода. „Ако продължаваме така, ще имаме вода още два месеца и това е поредната червена лампа, която светва за неправилни действия от страна на водното дружество“, категоричен бе Станислав Владимиров.  Кметът на Перник добави, че днес е имало съвещание в община Перник за текущи проблеми и зимното почистване и единственият отсъстващ е бил управителят на ВиК, който дори не е изпратил свой представител, въпреки че това е тема не само за Перник. „Никой не дойде да обясни какви са първите стъпки  по плана, който начертахме миналата сряда. Имаше желание в рамките на няколко дни да имаме информация, но след една седмица аз все още нямам такава нито за това дали водата в язовир „Долна Диканя“ е годна, нито по другите важни въпроси“, обясни Владимиров.

Станислав Владимиров коментира още, че първите червени лампи, че притокът на вода към язовира е далеч по-малък от разхода са още от началото на тази година. По думите му, вместо МОСВ да ограничи разхода на вода от язовир „Студена“, до миналият месец тай е бил константен. „Водата се е пилеела, въпреки че е имало индикации за бъдещ проблем. Защо въпреки недостатъчния приток толкова много време е разходвано еднакво количество вода?  Преди повече от два месеца зададох въпрос на министър Петя Аврамова в тази посока. Тогава водата в язовир „Студена“ беше под 10 млн. кубика и обясних, че ако този период продължи, ще изпаднем в кризата, в която сме в момента. За съжаление мерки не бяха взети навреме“, добави кметът на община Перник. Той обясни, че има добра комуникация с премиера, но надолу по веригата има проблем. „Утре имам среща със зам.-министър Николай Нанков и се надявам да получа по-конкретна информация за всичко, което бяхме начертали като действия и за последващите стъпки, които трябва да предприемем“, обяви Владимиров. Той добави, че единственото, което община Перник трябва да направи в тази ситуация е да съгласува режима с ВиК оператора. „Ние обаче предприехме бързи стъпки, за да съгласуваме всичко с РЗИ, детските градини, училищата и перничани“, каза още кметът на община Перник. Той добави, че на областния управител, МОСВ и всички отговорни институции трябва да се зададе въпросът- защо толкова късно се започват действия, които е трябвало да бъдат направени много по-рано.

Във връзка с различни слухове за източването на язовир „Студена“ Станислав Владимиров обясни, че липсата на достатъчно информация от компетентните органи е довела до това в Перник да има различни слухове- защо МОСВ е разрешило такъв оток от язовира и какво е направило водното дружество в Перник, за да предотврати кризата. „Това е въпрос, на който няма логичен отговор. Затова в понеделник подадох сигнал до прокуратурата и искам да разбера защо с действията си ВиК операторът е довел Перник до тази криза. Надявам се прокуратурата да влезе във ВиК дружеството в спешен порядък и да направи преглед на всички действия. Разчитам да се направи и обстойна проверка от изпълнителната власт надолу по веригата, каквото е и желанието на премиера“, заяви Станислав Владимиров.  Той бе категоричен, че очаква бързи и конкретни стъпки от изпълнителната власт и ВиК и най-вече бързо да  се разбере кой е виновен, защото, категоричен е той, виновен има. „В Перник има огромен гняв, защото перничани не са виновни за това, че някой не си е свършил работата и съгражданите ми очакват най-накрая да има наказан за цялата ситуация“ заяви кметът на Перник.

КАРЕ:

Протестиращи поискаха затвор за управници от ГЕРБ

Полиция спря протестиращи да линчуват директора на дружеството „ВиК“ Иван Витанов. Това стана по време на протеста в Перник, който се провежда пред сградата на водната компания, предава zapernik.com.

В същото време кметът на града Станислав Владимиров  в момента е на среща в София с министъра на регионалното развитие и благоустройство Николай Нанков, който е зам.министър, но в момента изпълнява функциите на министър.

„Много ми е интересно, защо „ВиК“ дружеството не казва къде са парите от ремонта, който е трябвало да се извърши на стената. Това отношение е престъпно към нас и децата ни. Ние искаме отговори“, каза протестираща жена.

„Не вкарат ли някой в затвора и не се ли реши откъде вода да се вкара, тук ще стане хуманитарна криза. Положението е страшно“, каза Георги Лазаров – протестиращ.

Представител на „ВиК“ слезе пред митингуващите и се опита да говори, но хората го освиркаха и каза, че иска да слезе директорът. Медиите наобиколиха човека, който каза, че директорът казал да се излъчат представители, които да се качат при него, но хората поискаха той да слезе при тях.

След минута стана страшно. Хората започнаха да се бунтуват и да влизат в сградата на „ВиК“. На стълбите полицаи излязоха и с телата си запушиха входа. Протестиращите се възмутиха. Питаха полицаите дали и те имат вода.

В крайна сметка трима представители се качиха при директора Иван Витанов, въпреки, че част от протестиращите не бяха съгласни.

Медии не бяха допуснати до срещата.

Певицата София Георгиева крещи от тълпата: „Затвор за Вяра Церовска (бивш кмет от ГЕРБ) и Ирена Соколова (областен управител и председател на ГЕРБ-Жени). Защо се даваше вода на „Стомана“, всички знаем на кой е собственост“.

България

Икономика

Култура

Спорт

Локомотив (Пд) съкруши мечтата на „армейците“ в драма с дузпи

Локомотив (Пд) съкруши мечтата на „армейците“ в драма с дузпи

Вратарите на “черно-белите“ Мартин Луков и Илко Пиргов герои на финала за Купата на България

Локомотив (Пд) ликува с Купата на България за вт...

Прочети още:

Loading...

Свят

Земеделие