Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Сря03062020

Брой 102, Година XXXI

            Валута: 1 USD = 1.75947 BGN ↑ 1 GBP = 2.18107 BGN ↑ 1 CHF = 1.83027 BGN ↑
Back Вие сте тук:Начало България (2) БСП-София: Да спрем реабилитацията на фашизма

БСП-София: Да спрем реабилитацията на фашизма

В становище на БСП-София се казва: „Европейският парламент прие „Резолюция относно значението на историческата памет за бъдещето на Европа”. Под претекста, че се разобличават тоталитаризма и тоталитарните режими през ХХ в., в документа се защитават позиции на реваншизма, русофобията и антикомунизма, както и позиции, които стимулират възродилия се фашизъм в Европа.

Целта е да се отрече ролята на Съветския съюз като държава - победител и освободител Европа от нацизма през Втората световна война, дала 26 милиона жертви. Да се насади омраза и ненавист сред огромни маси хора върху социална основа. Да се използва миналото като основа за забрана на левите партии, на комунистическата идеология и символи. Да се призове към разрушаване на паметници и мемориали на антифашистите и на Съветската армия.

Като причина за избухване на Втората световна война Резолюцията посочва пакта „Рибентроп – Молотов”, преувеличавайки неговото значение. В замяна на това се прикриват и премълчават пакта „Хитлер – Пилсудски” от 1934 г., пакта „Рибентроп – Хор”, „Антикоминтерновския пакт” от 1936 г., Испанската гражданска война (1936 – 1939 г.), Аншлуса на Австрия през 1938 г. И като венец на безгръбначието, подлостта и нескритите симпатии на западните европейски политици към Хитлер се ражда „Мюнхенското споразумение” от 1938 г., което окончателно отваря пътя на войната. Авторите на Резолюцията услужливо забравят, че тоталитаризъм е и насилието, което световният капитал, международните корпорации, упражняват върху населението на бедните и слабо развити държави, обричайки го на тотална бедност, глад, болести, неграмотност и гибел?

Тоталитаризъм е вкарването от САЩ на 130 000 японци в концлагери в началото на Втората световна война. Затворниците са държани в открити клетки, без вода и храна, оставени да умрат. Също така и унищожаването с атомни бомби на Хирошима и Нагазаки. Плод на тоталитаризма е агресията на САЩ срещу Виетнам и инвазията в Ирак с над милион жертви и войните на Вашингтон срещу независими държави, етикирани като „неудобни”. Според БСП-София абсурдни са също опитите да бъде поставен надгробен кръст над комунистическите идеи и комунизма, в чиято основа стои триединството „Свобода – равенство – братство”, докато фашизмът разделя човечеството на висши и нисши раси.

БСП-София се обръща към всички български граждани да се разграничат и осъдят мракобесническата резолюция на ЕП.

България

Икономика

Култура

Максим Ешкенази дирижира 6-та симфония от Бетовен

Максим Ешкенази дирижира 6-та симфония от Бетовен

Записът ще бъде излъчен по повод годината на Бетовен на 3 юни от 20.00 ч. През месец юни продължават online срещите с музикалното изкуство в...

Прочети още:

Loading...

Спорт

Седем гола за едно полувреме в Бундеслигата

Седем гола за едно полувреме в Бундеслигата

Борусия (Дортмунд) спечели с 6:1 гостуването си на Падербон в мач от 29-ия кръг на германското първенство. “Жълто-черните“ проспаха първ...

Прочети още:

Loading...

Свят

Земеделие