Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Съб18012020

Брой 264, Година XXX

            Валута: 1 USD = 1.75112 BGN ↓ 1 GBP = 2.28832 BGN ↑ 1 CHF = 1.82124 BGN ↑
Back Вие сте тук:Начало България (2) Росен Бъчваров: Правят се тестове за уязвимости в Агенцията, ако трябва ще спрем някои от електронните услуги

Росен Бъчваров: Правят се тестове за уязвимости в Агенцията, ако трябва ще спрем някои от електронните услуги

Росен Бъчваров: Правят се тестове за уязвимости в Агенцията, ако трябва ще спрем някои от електронните услуги

НАП заплашена от глоба до 20 милиона

Извършват се тестове за уязвимости в НАП, потвърди говорителят на приходната агенция Росен Бъчваров пред БНР. Ако това налага спиране на някои електронни услуги, това ще бъде направено, каза още Бъчваров. Паралелно с това за нас е важно да продължи нормалното опериране на останалата част от дейността на НАП, свързана с деклариране, плащане, администриране на данъци. По възможност възможно най-малко да попречим на хората да използват електронните услуги на НАП, посочи още Бъчваров, цитиран от Епицентър.бг. Според него при хакерската атака не става дума за катастрофа, нито за нещо безобидно. Фокусът ни е насочен в тези дни върху две основни теми. Първата е да оценим има ли други уязвимости на информационните системи на НАП и ако такива бъдат намерени, те да бъдат затворени веднага, така че да се елиминира всеки риск за продължаващо нарушение и злоупотреба. Вторият ни основен фокус е да дадем възможно най-много и най-подробна и полезна за гражданите информация, чиито данни са изтегли, посочи още Бъчваров.

Скоро НАП ще предостави на гражданите приложение, с което могат да проверят какви техни лични данни са изтекли при хакерската атака, заяви още говорителят на агенцията.

Той заяви, че атаката е показала уязвимостта на компютърната система и отговорност за нея ще се поеме, но непосредствената задача е агенцията да каже на гражданите дали има техни данни за мен, за Б, какви са тези данни и Ц, какво може да направи един гражданин, чийто данни са в този текст, така че да намалим дотолкова, доколкото е възможно неблагоприятните последици от това. Той може да изтегли кредит от мое име, може някой да продаде имота ми. Тези сценарий изглеждат малко вероятен, защото тези системи били системите за конвенционални банкови кредити. Били за бързи кредити имат и функционира модел, по който изисква физическото присъствие на човека, идентификацията му, така че най-сериозните заплахи, които биват споменавани, към момента изглеждат малко вероятни, успокои хората Бъчваров пред БНР. Той уточни, че са изтекли личните данни на над 4 милиона живи българи и на повече от 1 милион починали.

Започна проверката на Комисията за защита на личните данни в Националната агенция за приходите, заради безпрецедентното изтичане на данъчна и осигурителна информация за 5 милиона българи заради хакерски пробив.

До месец ще стане ясно какви нарушения е допуснала Приходната агенция и какъв ще бъде размерът на санкциите срещу нея. Възможно е те да достигнат 20 милиона лв.

Икономика

Култура

Спорт

Свят

Земеделие

Loading...