Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Пет03072020

Брой 124, Година XXXI

            Валута: 1 USD = 1.73297 BGN ↓ 1 GBP = 2.16773 BGN ↑ 1 CHF = 1.83681 BGN ↓
Back Вие сте тук:Начало България (2) Президентът Румен Радев поиска ясни критерии за избор на главен прокурор

Президентът Румен Радев поиска ясни критерии за избор на главен прокурор

Президентът Румен Радев поиска ясни критерии за избор на главен прокурор

Главният прокурор е натоварен с големи обществени очаквания, предстоят му тежки задачи и още на старта на своята дейност трябва да има високо обществено доверие, подчерта държавният глава

Президентът Румен Радев иска да знае как ще бъде оценена съдебната независимост на главния прокурор, защото заедно с неговата смелост и гражданска отговорност, това е всъщност амалгамата на успеха на неговата бъдеща дейност.

Искането си държавният глава постави на кръгла маса, посветена на избора на нов главен прокурор, който трябва да се състои до края на годината, припомни Нюз.бг. Кръглата маса е в продължение на поредицата от разговори, които президентът проведе с представители на съдебната и изпълнителната власт, заради критериите за избор и правомощията на следващия главен прокурор. Държавният глава заяви, че от множеството срещи, които е провел с ръководителите на органи от системата на съдебната власт, е станало ясно, че е необходим сигнал за голямата значимост на предстоящото събитие на избор на главен прокурор, който трябва да стои във фокуса на общественото внимание. Държавният глава изтъкна, че конституционно предвидените функции на главния прокурор за надзор за законност и методическо ръководство на всички прокурори е важен фактор за ефективна борба с престъпността, с корупцията и за утвърждаване на законността. Затова е нормално и трябва да има обществени очаквания към процедурата. Обществото трябва да получи гаранция за успешния ход за избора на главен прокурор - ясни критерии, прозрачна процедура и достатъчно добра аргументираност на мотивациите, които да са в пълно съответствие със законите, акцентира президентът. Главният прокурор е натоварен с големи обществени очаквания, предстоят му тежки задачи и още на старта на своята дейност трябва да има високо обществено доверие, подчерта държавният глава. Президентът Радев посочи, че са много важни критериите за неговата независимост и воля за налагане на законност. Това са хубави критерии, но те повдигат въпроси, сред които са какво точно означават критериите, какви са обществените очаквания и какви са измерителите на критериите.

Институцията на президента се води единствено от принципа за разделение на властите, но не пренебрегва и своето задължение, тъй като издава указ, посочи Румен Радев и допълни, че е важно обществото да има фокус върху процесите, подобаващо и повишено внимание. Миналия месец държавният глава покани на разговор главния прокурор Сотир Цацаров, председателите на ВКС и ВАС Лозан Панов и Георги Чолаков, правосъдния министър Данаил Кирилов, главния съдебен инспектор Теодора Точков и представляващия Висшия съдебен съвет Боян Магдалинчев.

България

Икономика

Култура

Спорт

Локомотив (Пд) съкруши мечтата на „армейците“ в драма с дузпи

Локомотив (Пд) съкруши мечтата на „армейците“ в драма с дузпи

Вратарите на “черно-белите“ Мартин Луков и Илко Пиргов герои на финала за Купата на България

Локомотив (Пд) ликува с Купата на България за вт...

Прочети още:

Loading...

Свят

Земеделие