Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Сря21082019

Брой 161, Година XXX

            Валута: 1 USD = 1.76583 BGN ↑ 1 GBP = 2.13465 BGN ↓ 1 CHF = 1.80095 BGN ↑
Back Вие сте тук:Начало България (2) Вицепрезидентът Илияна Йотова и главният прокурор Сотир Цацаров бяха отличени с Награда „Стефан Стамболов”

Вицепрезидентът Илияна Йотова и главният прокурор Сотир Цацаров бяха отличени с Награда „Стефан Стамболов”

Вицепрезидентът Илияна Йотова и главният прокурор Сотир Цацаров бяха отличени с Награда „Стефан Стамболов”

165 години от рождението на големия държавник бяха отбелязани с традиционната научна конференция по лидерство, организирана от УниБИТ

На 8 февруари пред паметника на Стефан Стамболов и в Народната библиотека „Кирил и Методий” бяха почетени делото на бележития държавник и 165-тата годишнина от рождението му. Тема на Тринадесетата научна конференция по лидерство бе „Лидерство и практики в управлението на системата за национална сигурност”. По традиция инициатори на честването и на Годишните конференции по лидерство са Университетът по библиотекознание и информационни технологии (УниБИТ) и Институтът по лидерство в съвременна информационна среда към Университета, а в събитието участваха вицепрезидентът на Република България Илиана Йотова, вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, председателят на Общото събрание и дългогодишен ректор на УниБИТ проф. Стоян Денчев, директорът на Института по лидерство при УниБИТ проф. Димитър Иванов, издателят на в. ЗЕМЯ и в. „Русия днес” проф. Светлана Шаренкова, главният редактор на сайта „Епицентър” Валерия Велева, бившият председател на БАН акад. Стефан Воденичаров и много други учени, общественици, творци. Наградата на вицепрезидента Илияна Йотова връчи един от предишните й носители, вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

Цветя и народна почит за будителя и държавника

И през 2019-а година бе спазена традицията пред паметника на Стефан Стамболов да бъдат поднесени цветя на признателност. В ритуала участваха представителни гвардейски части, присъединиха се и много граждани, които тачат историческата фигура, участвала в полагането на основите на възродената българска държавност. Слово произнесе вицепрезидентът Йотова. Според нея истинският лидер е не този, който парафира закономерни и вече взети решения, той е човек, който рискува, дава своята картина за света със смели действия, познания и воля. Лидерството изисква не титли и не постове, то не е резултат от някаква моментна конюнктура, каза вицепрезидентът пред паметника на Стамболов. Гвардейският духов оркестър, който изпълни националния химн, традиционни бойни маршове и песни, неразривно свързани с борбата за свобода и национална независимост от епохата, в която живя Стефан Стамболов. По-късно, вече в храма на българската духовност Народната библиотека „Кирил и Методий” бяха обявени носителите на тазгодишната награда за лидерство на името на Стамболов. Това са вицепрезидентът на Републиката и главният прокурор Сотир Цацаров. Неотложни ангажименти, свързани с участие в Национално съвещание, посветено на борбата с контрабандата попречиха на главния държавен обвинител да участва в церемонията и той прие приза по-късно в сградата на УниБИТ.

Илияна Йотова: Лидерството е помощ за слабите и перспектива за всички

В своето слово вицепрезидентът Йотова вижданията си за лидерството и държавността у нас и в Европа. Започвайки с благодарност към журито, определило я за носител на Наградата „Стефан Стамболов” в състав проф. Стоян Денчев, акад. Стефан Воденичаров, проф. Светлана Шаренкова, проф. Валерия Фол, д-р Маргарита Попова, Валерия Велева, проф. Ирена Петева, тя заяви:

„За мен днешната церемония не е обикновена, денят не е поредният, в който се връчват отличия. Отличието е за „личен лидерски принос към българската държавност“ – пет думи, които са натоварени с чест, отговорност и патриотизъм. В името на България.

Лидерството изисква триединството между главата – да имаш интелектуалните способности и познанието, сърцето – химията, която те свързва с хората, краката – всички идеи да превръщаш в действие.

Лидерството не е титла и не се получава от постове и конюнктура. Да си лидер означава да вдъхновяваш, да увличаш, да водиш хора след себе си. И те да искат да принадлежат към света, който създаваш.

21 век може да се окаже век на дефицитите – липса на големи, революционни идеи за развитието на човечеството, остър дефицит на личности-визионери. Съвремието ни е пълно с авторитети, които управляват заради служебното си положение. Не е страшна бюрокрацията в институциите, страшна е бюрокрацията в мисленето и съзнанието. Истинският лидер не търси баланса между търсене и предлагане, не парафира закономерни решения, а рискува, дава своята картина за света със смели действия, познание и воля.

Никак не е лесно – при липсата на доверие към политическата система, в огромното разминаване между елитите и „останалите“, когато думите на политиците /и заради социалните мрежи/, особено позитивните, имат все по-малко власт. И затова трябва да се употребяват с мяра.

Най-силните, най-шокиращи могат да бъдат думите на отричане, на омразата и страха. Силни, гневни, но лесни думи! Запълват празнината в душите на хората, но разливат отрова, която трудно ще изцелим някога.

И затова когато светът днес е скаран, обезверен и отчаян – въпросът не е какво става, накъде вървим, а искаме ли да градим този свят, защото той е наш и как да го направим, заедно?! Затова са лидерите, хората с лица! Това е голямото предизвикателство пред нас.

Дали са „жълтите жилетки“ или „червените шалове“ от парижките булеварди или от софийските площади, те търсят отговора на един свят, който е нов, различен, даже плашещ, търсят себе си, своята идентичност и своето бъдеще.

Докато няма отговори на тези очаквания, ще има страх, а не надежда, озлобление, а не доверие, а национализмът ще сменя патриотизма.

Трябват хора, които имат отговорите на тези въпроси, дават ги и могат да ги защитят.

Територията на националното обединение е държавата. Държавността не е остаряло понятие, а остър и все по-осъзнат дефицит. Добре е да припомняме това в ден като днешния – когато отбелязваме Стамболов. Да прозреш в бъдещето чрез следващите поколения, това е дадено на малцина. Да имаш смелостта, енергията, волята и вярата да го създадеш, това наистина е за избрани. Всяка епоха, всяко време ражда своите избраници. Той е един от тях.

Държавността днес означава защита на слабите, подпомагане на предприемчивите, перспектива за всички. Клише, но безпощадно вярно. Държавността днес означава единение на българите, връщане на справедливост, респект в отношенията помежду ни, уважение на институциите. Това сигурно ме различава от мнозина, които смятат че трябва да ударим дъното, за да се изкачим нагоре. Нямаме право да губим поколения, да обезверяваме децата си.

Държавност днес означава да знаеш къде водиш страната си, каква да бъде тя след десетилетия, как управляваш потенциала на нацията.

Държавност днес означава да превърнеш гласа на България в решаващ за много европейски политики – миграция, сигурност, сближаване, в премахването на двойните стандарти, далеч от снишаването и „YES“ политиката. Равноправен и стратегически важен член на ЕС, с решаващо влияние в Югоизточна Европа и на Балканите.

Държавност днес означава да пазиш идентичност, политически традиции, историческо наследство, формирани с векове. И с тяхната сила да преговаряш като равен с равни, да правиш съюзи, да уважаваш другите, да решаваш предизвикателствата и рисковете на 21 век.

Благодаря ви за това, че учите и говорите на младите хора за тази наука. Вие формирате лидери, които утре казват къде и как ще върви България и това е огромна отговорност.

Благодаря още веднъж за признанието!”, завърши вицепрезидентът на Републиката, а словото й бе изпратено с аплодисменти от препълнената зала.

Сотир Цацаров: Съхраняването на държавността е от огромно значение днес

Главният прокурор на републиката Сотир Цацаров също бе удостоен с почетния знак за лидерство на името на Стефан Стамболов – за личен принос към българската държавност.

Поради неотложни служебни ангажименти Сотир Цацаров не успя да присъства на тържеството в Народната библиотека.

Малко по-късно той прие високия приз на церемония в УниБИТ в присъствието на преподаватели и студенти. 

Почетната награда с грамота му бяха поднесени от ректора на УНИБИТ проф. Ирена Петева и от председателя на Общото събрание на учебното заведение проф. Стоян Денчев. 

Отчитайки личните заслуги на Сотир Цацаров за укрепване и отстояване на държавността, проф. Светлана Шаренкова, научен секретар на Института по лидерство, му връчи огърлието с медальон с образа на Стефан Стамболов. 

В благодарствонето си слово Сотир Цацаров посочи, че избирането му за носител на почетния знак на името на Стефан Стамболов е висока чест за него и подчерта, че съхраняването на държавността е от огромно значение за днешния свят.

“Благодаря за Високата чест! Благодаря за признанието“, написа в почетната книга на университета Сотир Цацаров.

Той специално изрази уважение към преподавателите и студентите в университета, както и към големия научен принос на института.

 

Майсторски клас по национална сигурност

В рамките на програмата на Научната конференция се проведе и специален майсторски клас в сферата на националната сигурност и лидерството в този невралгичен в днешните времена сектор. В него участваха водещи бивши офецери и стратези от разузнавателните служби на Руската федерация, Унгария, Гърция и България. В присъствието на експерти, изследователи, преподаватели, докторанти и студенти, те бяха отличени с Почетен знак на УниБИТ и със звание „Почетен професор” на Университета, който от години сред водещите учебни заведения у нас, в които се обучават или подготвят своите докторски тези експерти по националната сигурност.

Наградата „Стефан Стамболов” - високо признание за най-заслужилите българи

Почетният знак “Стефан Стамболов“ е учреден през 2006 г. от Института по лидерство към Университета по библиотекознание и информационни технологии, от Българската академия на науките и Националния военноисторически музей. 

Всяка година носителите на високото отличие се избират от специална селекционна комисия в Института по лидерство на УниБИТ , в чийто състав влизат държавници, учени и журналисти. 

ЗЕМЯ припомня, че Наградата “Стефан Стамболов“ е най-авторитетното отличие за лидерство, връчвано у нас. Негови носители са най-изявените личности на съвременния български обществен живот, фигури влияещи и формиращи процесите в политиката, дипломацията и духовността на днешна България. Наградени с него са бившият вътрешен министър Николай Добрев (посмъртно), д-р Желю Желев — президент на републиката (1990–1997), Гиньо Ганев — юрист и парламентарист, заслужено наричан “баща на съвременната българска конституция“, Георги Първанов — държавен глава за периода 2002–2012 г., ген. Ангел Марин — дългогодишен офицер и командващ Ракетни войски, вицепрезидент за периода 2002–2012 г., г-жа Мая Манолова – парламентарист и настоящ омбудсман, г-жа Йорданка Фандъкова — кмет на София, Димитър Николов — кмет на Бургас, д-р Ахмед Доган — почетен председател на ДПС, и един от стожерите на Заедността и етническия мир в годините на преход Ивайло Калфин — бивш вицепремиер, външен и социален министър, евродепутат, настоящ съветник в Европейската комисия, Красимир Каракачанов — лидер на ВМРО, вицепремиер и министър на отбраната, д-р Маргарита Попова — бивш министър на правосъдието и вицепрезидент (2012-2017 г.).

Носители на наградата в категория “Духовност“ са проф. Александър Фол (посмъртно) — световноизвестен учен траколог и бивш просветен министър, акад. Иван Юхновски — председател на БАН, проф. Стоян Денчев, акад. Георги Марков — историк, акад. Антон Дончев — писател, проф. Божидар Димитров — историк и дългогодишен директор на Националния исторически музей, Ирина Бокова — генерален директор на ЮНЕСКО за периода 2007–2017 г., Техни Светейшества патриарсите Максим и Неофит и Негово Високопреосвещенство Видинският митрополит Дометиан, акад. Петър Кендеров — председател на Фондация “Св. св. Кирил и Методий“, акад. Светлин Русев — художник, проф. Андрей Пантев — историк, акад. Стефан Воденичаров — инженер-металург, бивш председател на БАН и просветен министър, Иван Гранитски — писател и издател.

Институтът по лидерство – водещ стратегически център в българските обществени науки

Институтът по лидерство е създаден е през 1991 г. като „Клуб Стефан Стамболов” – с нестопанска цел, от представители на българския финансов и интелектуален капитал, за да „отстояват заедно патриотични ценности и идеали в името на икономическото обновление на България, нейната национална идентичност и силна държавност”. 

През 1996 г. е преименуван на Институт за теория и практика на лидерството, а през 2014 г. с Решение на Министерския съвет – на Институт за изследване и развитие на лидертвото в информационна среда към Универститета по библиотекознание и информационни технологии – София.

Основната цел е да съхранява и утвърждава най-добрите традиции в стопанския, социалния и културния живот на нацията в демократични условия. 

Основната задача е да защитава националното достойнство на българите чрез насърчаване развитието на науката, образованието, технологиите и бизнеса, чрез възстановяване на културните ни позиции в Европа и света; да укрепва държавността и сигурността чрез сътрудничество с държавната и местната власти; да развива социалната и духовната системи на обществото; да сътрудничи с Българската православна църква при защита на духовните опори на българския народ. 

В изпълнение на своите цели и задачи Институтът по лидерство провежда научно-изследователска и образователна дейност, издава архиви, книги и учебници, строи паметници и паметни места и ги дарява на общини, читалища, университети и други родолюбиви структури. 

Ежегодно провежда теоретична сесия на тема „лидерство”, по време на която се връчват годишни награди за личен лидерски принос в две категории: държавност и духовност.

Страниците подготви екип на ЗЕМЯ, снимкита са на пресфото БТА

България

Икономика

7 компании искат да участват като стратегически инвеститор в АЕЦ „Белене”

7 компании искат да участват като стратегически инвеститор в АЕЦ „Белене”

Общо 13 са кандидатите, заявили намерение за участие в конкурса за втора атомна централа

Общо 13 компании са заявили желание да участват в ко...

Прочети още:

Loading...

Култура

Спорт

Божидар Чорбаджийски ще играе под наем в румънския Стяуа

Божидар Чорбаджийски ще играе под наем в румънския Стяуа

Централният бранител на ЦСКА вече е в Букурещ

Централният защитник Божидар Чорбаджийски кацна на летището в Букурещ и директно се отправи към...

Прочети още:

Loading...

Свят

Земеделие