Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Сря29012020

Брой 273, Година XXX

            Валута: 1 USD = 1.77722 BGN ↑ 1 GBP = 2.31177 BGN ↓ 1 CHF = 1.82737 BGN ↓
Back Вие сте тук:Начало България (2) Стотици пациенти догодина няма да получат финансиране за дефибрилатори

Стотици пациенти догодина няма да получат финансиране за дефибрилатори

Стотици пациенти догодина няма да получат финансиране за дефибрилатори

Стотици пациенти, сред които и много деца, догодина отново няма да получат финансиране от Здравната каса за скъпоструващи дефибрилатори. Пациентите, страдащи от аритмии, се нуждаят от устройствата, за да живеят. В момента страната ни е на първо място по смъртност в Евросъюза, предупреди Би Ти Ви. Опасните аритмии убиват за минути. От тях страда и Поля Шумкова. Едва 13-годишна става първото дете у нас с имплантиран дефибрилатор.

Всичко започна на 11, когато започна да ми става зле и получавах припадъци. Две години бях лекувана за епилепсия, която нямах, разказва тя. След изследвания става ясно, че има заболяване, заради което сърцето ѝ постоянно излиза от ритъм. За да оцелее, се нуждае от такъв дефибрилатор. Оцелява обаче и днес живее пълноценно.

Цената на едно устройство е над 10 хил. лв. Здравната каса покрива само 6 хиляди. Подмяната на батериите на всеки няколко години също е с подобна цена. Според лекарите всяка година нови 400 души имат спешна нужда от дефибрилатор. В момента поради тази пречка губим хора. Ако това се случи на улицата при рисков пациент, той е загубен, предупреди д-р Васил Трайков от Сдружението по кардиостимулация и електрофизиология. Заради недостатъчното финансиране ние сме последни в Европа. Дори в Румъния се имплантират 2-3 пъти повече устройства. У нас са 10 на милион души от населението, а при съседите – 25. Първенец в статистиката е Германия с 300 имплантирани на милион. От Здравната каса отказаха конкретни отговори и коментираха, че за допълнително финансиране може да се мисли най-рано през 2020 г.

Икономика

Теменужка Петкова обеща в САЩ: Тази година половината от потребявания природен газ ще е неруски

Теменужка Петкова обеща в САЩ: Тази година половината от потребявания природен газ ще е неруски

До края на годината половината от потреблението на природен газ в България ще е с произход, различен от Русия. Това съобщи министърът на ене...

Прочети още:

Loading...

Култура

Спорт

Еди Хърн иска две седмици отсрочка за мястото на двубоя за титлата

Антъни Джошуа и екипът му имат само няколко дни до официалното овакантяване на световната титла във версия IBF. Еди Хърн е под пара с органи...

Прочети още:

Loading...

Свят