Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Пон17062019

Брой 113, Година XXX

            Валута: 1 USD = 1.7362 BGN ↑ 1 GBP = 2.19527 BGN ↓ 1 CHF = 1.74456 BGN ↓
Back Вие сте тук:Начало България (2) Кирил Добрев: БСП е единствената опозиция. Сега доказваме, че сме и единствената алтернатива

Кирил Добрев: БСП е единствената опозиция. Сега доказваме, че сме и единствената алтернатива

Кирил Добрев: БСП е единствената опозиция. Сега доказваме, че сме и единствената алтернатива

Социалисти представиха „Визия за България” в областите Благоевград, Русе, Силистра, Враца

„На всички е ясно, че БСП е единствената най-голяма опозиция на управляващите. Време е да покажем, че сме и единствената алтернатива. За това ще ни помогне проектът “Визия за България”. Това е документ, който ние пишем заедно с всички български граждани. Всеки може да участва в неговото писане чрез своите предложения“. Това заяви зам.-председателят на БСП Кирил Добрев на среща с граждани в Благоевград за Визията.  Той подчерта, че  документът е продължение на всичко онова, което левицата е писала и като управленски програми, и на алтернативния бюджет, който е изготвила миналата година. „Визията здраво стъпва на конгресни решения и документи, които сме приемали през годините. След като премине през цялото обществено обсъждане, след като бъде дискутирана във всички организации по места, ще бъде изготвен окончателен вариант на документа, който да бъде гласуван и на заседание на НС. След това ние ще имаме самочувствието, че зад тази програма не стоят няколко човека, а стои голяма част от българското общество“, каза още той.

„Нещата в Благоевград вървят зле-

закриват се културни институции има недостиг на места в детските ясли и градини“.

Това заяви бившият кмет и член на НС на БСП Костадин Паскалев. Той коментира, че инфраструктурата е сериозен проблем, за който не се работи системно и големите обещания не се изпълняват. Доходите, както и заетостта, са на много ниско ниво.

По време на срещата гражданите подчертаха, че майчинството трябва да бъде обвързано към минималната работна заплата. Те попитаха-  защо майките, отглеждащи близнаци, не получават по- голямо парично възнаграждение. „Искаме Визия за Благоевград - младите хора завършват по две магистратури, а всички са сервитьори, закри се цигарената фабрика, в частния сектор работят хора без трудови договори. Трябва да се вземат мерки“, заявиха гражданите. В дискусията взеха участие  народните представители Петър Витанов, Богдан Боцев и Николай Бошкилов.

 

Николай Иванов: Визията показва, че е възможна национална политика за изоставащите региони

 

„Визия за България“ е подадена ръка за диалог с всички български граждани. Този стратегически проект е надежда за Северозападния регион- че е възможна национална политика за изоставащите региони и за хората, които са останали да живеят в тях“, заяви народният представител от ПГ на „БСП за България“ Николай Иванов по време на представянето на Визията на среща с Движението на ветераните във Враца. Той заяви, че левицата ще предложи в окончателния вариант на Визията още приоритетни за регионите мерки, включително и засилване ролята на българските общини чрез реална децентрализация, не само на отговорности, но и на финансови ресурси. По думите му е време е за нов Закон за местното самоуправление и местната администрация и БСП е партията, която ще стартира този процес.

Народният представител от региона Иван Генов подчерта, че амбицията на БСП е „Визия за България да срещне такава подкрепа от обществото, че в бъдеще да се превърне в управленска програма. „Тежките демографски проблеми на Северозапада трябва да бъдат основен приоритет в регионалната политика, защото обезлюдяването е огромен риск за региона“, категоричен бе той. По думите му Визията е проект на стратегически документ, който трябва, с помощта на безценния опит и на Движението на ветераните социалисти, да се популяризира и да достигне до всички български граждани.

Събралите се на срещата поставиха въпроси за повече конкретика за финансовите ресурси, с които ще се реализира Визията. Те подкрепиха идеята на БСП да бъдат изработени регионални и общински визии. Областния председател на движението Кръстьо Трендафилов представи своя книга, която прави детайлен анализ на разрушаването на икономиката на Северозапада в годините на прехода.

Учители поискаха държавата да не финансира частни училища

„В никакъв случай държавата не трябва да дава средства на частните училища“. С тези думи се обърнаха учители и директори на училища към народните представители от ПГ на „БСП за България“ в град Глоджево (община Ветово) по време а представянето на „Визия за България“, съобщиха от пресцентъра на НС на БСП. Те заявиха, че делигираните бюджети са изгирали своята роля и сега трябва да се финансира качество, а не брой ученици. Според тях трябва и да се дават специални бонуси за отдалечени региони и обучението на деца, чийто майчин език е различен от българския.

Зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Крум Зарков призова всеки български гражданин да бъде участник в написването на Визията. „Трябва да се обединим, за да променим страната си. Нека бъдем оптимисти. Ако кажем - до тук бяхме, нищо няма да постигнем“, каза още той.

Народният представител проф. Анелия Клисарова представи Визията в сферата на образованието. По думите ѝ в сегашното законодателство има огромни проблеми - обхватът на учениците, голямата част от учениците не ходят на училище по социлани причини; бумащината, с която са засипани учителите и липсата на реална квалификация, която да се провежда в университети и инстититуци; проблемът с приобщаващото образование.

Депутатът Георги Стоилов пое ангажимент левицата да отправи парламентрарни въпроси по питанията на учителите за маломерните паралелки и тяхното финансиране, остарялата нормативна база за ученическите столове и правата на Агенцията за закрила на децата в училищата. В дискусията взеха участие и народните представители Димитър Георгиев и Йордан Младенов.

Ниските изкупни цени на граха, на слънчогледа, млякото и липсата на достъп до еврофондове бяха сред основните проблеми, поставени на срещата със земеделци в с. Обретеник, община Борово. Присъстващите изразиха съгласие със заложените във „Визия за България“ мерки за скъсяване на веригата между производителя и пазара.

Те поставиха и въпроса какви мерки ще бъдат предприети от страна на държавата за чумата по свинете, която е засегнала Румъния и защо се бавят тези мерки. Хората изразиха своята тревога от набезите и беззаконието, липсата на защита на техните култури и стопанства. Те изразиха и несъгласие с предложението на управляващите за реформата в здравеопазването.

Народният представител от БСП Йордан Младенов подчерта, че има нужда от изцяло нов подход в земеделието.

„Важно е да се намали админитсративната тежест за малките производители и да се създаде марка „Произведено в България“, която се да се налага в големите магазини“, каза още той и допълни, че трябва да се отпуснат повече средства за алтернативното производство.

Депутатът Димитър Георгиев коментира, че

субсидиите трябва да бъдат разделени на две – за единица площ и за произведено и продадено количество продукция. 

На срещата присъстваха също проф. Анелия Клисарова и депутатът от региона Георги Стоилов.

В с. Борисово, община Сливо Поле, при срещата си с депутати от левицата, гражданите направиха предложение за повишаване на контрола от страна на държавата в социалните домове. По думите им има завишена роля на НПО-тата при грижата за хората в тези домове, но никой не следи какво се случва там. Те приветстваха идеята на БСП за надграждане на Визията заедно с българския народ. Поставиха въпроси за демогарфския срив, проблемите при отглеждане на деца, проблемите в образованието, особено в липсата на качествено дуално обучение; за мерките за хората в риск – крайно нуждаещи се , хора с увреждания, които имат нужда от обгрижване; за ниските пенсии и начина за определянето им. Не на последно място те поставиха и проблемите на децата с аутизъм, които чакат с месеци да бъде поставена окончателна диагноза в София, помощните средства, методиките за работа на ТЕЛК-овете.

Народният представител д-р Валентина Найденова отговори на множеството въпроси в сферата на здравеопазването и образованието, в частта за професионалното образование. Депутатът Радослав Стойчев представи Визията в сферата на икономика и регионално развитие. Той подчерта желанието на левицата да се заложи на регионалния принцип при правенето на политики, като се отчитат регионалните специфики на всеки регион.

В срещата взе участие и зам.-председателят на ПГ на “БСП за България“ Крум Зарков.

По време на представянето на Визията в с. Бабово, община Сливо Поле хората

поставиха въпроса за ревизия на прехода и бандитската приватизация.

Бе направено и предложение да се търси начин да се привличат инвеститори, но не с идеята за използване на евтина работна ръка. 

Народният представител от левицата Иван Ченчев подчерта, че БСП е последователна, което е видно от предизборната програма, Визията и внасянето на 45 законопроекта, които касаят ежедневието и жизнения стандарт на хората. „Ние ще сме и първите, които при реализирано управление, ще изпълнят всички свои поети ангажименти“, категоричен бе той.

Депутатът Георги Андреев отговори на въпросите на присъстващите в сферата на сигурността. „Трябва да върнем доверието на гражданите към институциите и към МВР. В момента то не работи за защита на живота и собствеността на хората, а защитава корпоративни интереси“, заяви той. 

Като основен проблем, по време на срещата с представители на левицата, гражданите на община Две могили посочиха лошото състояние на общинската и републиканската пътна мрежа в страната. По думите им зимното поддържане на пътищата е лошо, както и маркировката по тях. Те изразиха недоволство и от пътя Русе-Бяла, който според тях е един от най-опасните в страната. Присъстващите припомниха обещанията на управляващите той да бъде рехабилитиран и отводнен, но ремонтът не готов, а дори и след него, той отново няма да може да поеме трафика. Народният представител от левицата Манол Генов представи „Визия за България в частта ѝ за здравеопазване, енергетика и земеделие. Депутатът Лало Кирилов представи идеите на БСП в сферата на икономиката, данъчната и социалната политика.

Бизнесът в Силистра към левицата: Важно е да се увеличат доходите на хората

„В строителния бранш проблемите са от липсата на кадри- до корупционни практики. 90% от поръчките се печелят от пет фирми в България. Държавата пречи в момента с пълна сила, от НАП до инспекциите. Това, което БСП са направили с „Визия за България“ е добре, защото е нова стратегия за развитието на държавата. Има едно основно нещо, което може да даде решение на цялата Визия - трябва да се увеличат доходите на хората, за да не бягат от страната“. Това казаха представителите на бизнеса в Силистра на среща с депутати от ПГ наа „БСП за България“ по време на представянето на „Визия за България“.

„Вдигането на заплатите ще повиши и стандарта на живота, а това ще върне много от заминалите в чужбина“, казаха още бизнесмените.   Те попитаха-

защо една обществена поръчка, ако е спечелена в Силистра, трябва да я изпълнява фирма от Благоевград.

Бизнесът обясни, че реалната средна заплата у нас е доста по-ниска, защото много голяма част от българите взимат много ниски заплати, но усреднено с тези в IT сектора, се вдига изкуствено границата. Работодателите в Силистра обясниха, че за производството на един продукт в България, ако се дава 1 лев, то в Германия същият продукт ще струва в пъти повече, което дава и висок жизнен стандарт, и възможности на хората. Те поискаха да се спре практиката- една и съща фирма, с една и съща техника и банкова гаранция, да взимат безброй обществени поръчки.

 

Драгомир Стойнев: Ние искаме отворена икономика, в която младите хора да имат перспектива тук

 

„Визия за България“ е отворен документ за развитие. Ние искаме отворена икономика, в която младите хора да имат перспектива тук. Нашата амбициозна задача е България да тръгне по нов път. Нашата основна цел е държавата да е гарант за сигурността на хората, на образованото, здравеопазването и партньор на бизнеса.“ Това каза зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Драгомир Стойнев в Силистра на представянето на „Визия за България“ пред бизнеса в града.

 

Той добави, че в момента един от основните проблеми е демографската криза, но и  бягството на млади хора от България.  „ГЕРБ непрекъснато говорят, че държавата едва ли не цъфти. Истината е, че по начина, по който се развиваме, няма да има перспектива. На нас ни трябва ръст на преките чуждестранни инвестиции“, каза още той. По думите му са нужни квалифицирани кадри в страната. 

 

Петър Кънев: Икономическият модел у нас е изчерпан

 

„Защо тръгнахме да правим Визията? Тя е микс от идеи. Нарочно поставихме нещата в платформа, за да има дебат. Ние сме изчерпани като икономически модел за развитие. ГЕРБ работят само със собствени факти“.  Това каза народният представител от ПГ на „БСП за България“ и председател на икономическата комисия в НС Петър Кънев.  Според него истината е, че около 5 милиарда лева влизат в България от мигрантите ни. “Ние не вървим нагоре. Ако не са парите от тези българи в чужбина, ние бихме били много зле“, каза още той.

 

Весела Лечева: Каква икономика ще имаме, когато свършат еврофондовете?

 

„Записали сме в програмата ни, че сигурността и спокойствието на бизнеса е изключително важно. В България цялата икономика се базира на обществени поръчки и еврофондове. Преките чуждестранни инвестиции са се сринали, защото инвеститорите нямат сигурност и спокойствие у нас. Ние залагаме на предвидима бизнес среда и модерно управление“, каза пред бизнесмените от Силистра зам.-председателят на ПГ на „Визия за България“ Весела Лечева. Тя констатира, че бизнесът се оплаква в цялата страна от натиск, и нерегламентирани практики. „Каква икономика ще имаме и какво производство след няколко години, когато свършат еврофондовете?“, попита Лечева.

На срещата присъства и народният представител от левицата Стоян Мирчев. По думите му системите в държавата не работят. Той добави, че за всеки регион ще има отделна визия. „Тези проблеми, които са за София, не са същите като в Силистра. Тук градът е в демографска катастрофа. Бизнесът не може да намери и кадри. Решенията, които предлагаме, са мащабни. Но и поради тази причина, искаме мнението на хората“- заключи Стоян Мирчев.

Икономика

3,2 пъти разлика в заплатите на агрочиновниците

3,2 пъти разлика в заплатите на агрочиновниците

Най-високо платените служители - одиторите получат средно 2 552 лв, а в областната земеделска дирекция в Разград едва 781 лв.

Средната заплат...

Прочети още:

Loading...

Култура

„Магията на Изтока” покори София

„Магията на Изтока” покори София

Вицепрезидентът Илиана Йотова откри третия Азиатски фестивал, организиран от посолството на Индонезия и на още 15 държави от региона

Вицепрез...

Прочети още:

Loading...

Спорт

Колумбия шамароса Аржентина на старта на Копа Америка

Аржентина загуби първия си двубой от тазгодишното издание на Копа Америка. “Гаучосите“ паднаха с 0:2 от Колумбия в битка от група “B“. П...

Прочети още:

Loading...

Свят

Земеделие

Цената на храната най-важна за българина

Цената на храната най-важна за българина

А европейците като цяло обръщат повече внимание на нейния произход

Когато българите купуват храна, те първо гледат цената, на второ място е в...

Прочети още:

Loading...