Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Пон17062019

Брой 113, Година XXX

            Валута: 1 USD = 1.7362 BGN ↑ 1 GBP = 2.19527 BGN ↓ 1 CHF = 1.74456 BGN ↓
Back Вие сте тук:Начало България (2) Майките: Децата с увреждания са на прага на биологичното оцеляване

Майките: Децата с увреждания са на прага на биологичното оцеляване

Майките: Децата с увреждания са на прага на биологичното оцеляване

Протестиращите върнаха палатките до парламента, ще се борят докрай

Протестите на майките на деца с увреждания продължават до приемането на исканите от тях нови закони от Народното събрание. В сряда срещу четвъртък протестиращите повече от четири месеца в защита на правата си и тези на децата им майки преместиха палатките си на жълтите павета пред сградата на Министерския съвет, предаде БГНЕС. Както системата ни блокира, така и ние ще покажем, че можем да я блокираме, категорични бяха те. Майките се преместиха пред вратите на Министерски съвет на тротоара, като заявиха, че ще чакат премиера Бойко Борисов да дойде на работа. Препатилите родители очакват политиците да намерят начин да удовлетворят исканията им и да ги решат чрез нови закони. Националният съвет за интеграция на хората с увреждания се очаква да обсъди проектозакона за хората с увреждания. В него се предвижда месечните добавки да се заменят с месечно подпомагане, обвързано с линията на бедност. Сумите ще са в по-висок размер от сегашните и ще зависят от степента на увреждане. Квотите за наемане на хора с увреждания остават, но при определени условия няма да са задължителни за бизнеса. Дневният ред на работа на правителството предвижда проектозаконът да бъде разгледан идната седмица. Майките на деца с увреждания отново върнаха зад Народното събрание палатките си след 12-часовата блокада на кръстовището пред Министерския съвет с 28 палатки - символ на подкрепата към всяка една област в страната. Показахме, че имаме сила да стоим и да отстояваме това, което искаме. То не се е променило през годините. Искаме реформата да бъде доведена до край. Засега вдигаме палатките, но следващия път ще бъдем тук с още по-голяма сила. Можем да направим град на майките и премиерът, ако сега не ни обръща внимание, тогава просто няма да има откъде да мине от палатки. Ако премиерът смята, че по този начин ще продължава и ние ще стоим на палатките и ще вършим работата на министерствата и ще стоим в работните групи, ние пък ще му предложим да дойде и да ни гледа децата. Това заявиха една след друга майките Мая Стоицева, Весела Одажиева и Вера Иванова, пред БНТ. Надежда Димова пък, майка, която подкрепя протеста коментира за Нюз.бг, че държавата трябва наистина да въведе мерките, които е обещала и те да достигнат до хората. Не трябва да са само на хартия, а да се приведат в реални действия и хората да ги усещат по места. Димова посочи, че не може финансовата помощ за дете с увреждания от 930 лв. да се намали на 200 лева, когато то навърши 18-годишна възраст, защото децата с увреждания са на прага на биологичното оцеляване, а не като на нормален живот, констатира тя. Димова каза, че майките на деца с увреждания са готови на още по-радикални действия, ако исканията им не бъдат чути.

Според омбудсманът Мая Манолова подписът на финансовия министър под плана за действие за сроковете за приемане на законодателството за хора с увреждания е гаранция, че промените ще се случат. Манолова дойде при палатките на протестиращите майки. Манолова подкрепя исканията на протестиращите, които за пореден път определи като справедливи. По думите ѝ завоюваното от тях след шест месеца преговори е в полза на всички хора с увреждания. В момента те изнасят битката на всички и с протеста показват, че ще настояват реформата да се случи до нейния край.

Икономика

3,2 пъти разлика в заплатите на агрочиновниците

3,2 пъти разлика в заплатите на агрочиновниците

Най-високо платените служители - одиторите получат средно 2 552 лв, а в областната земеделска дирекция в Разград едва 781 лв.

Средната заплат...

Прочети още:

Loading...

Култура

„Магията на Изтока” покори София

„Магията на Изтока” покори София

Вицепрезидентът Илиана Йотова откри третия Азиатски фестивал, организиран от посолството на Индонезия и на още 15 държави от региона

Вицепрез...

Прочети още:

Loading...

Спорт

Колумбия шамароса Аржентина на старта на Копа Америка

Аржентина загуби първия си двубой от тазгодишното издание на Копа Америка. “Гаучосите“ паднаха с 0:2 от Колумбия в битка от група “B“. П...

Прочети още:

Loading...

Свят

Земеделие

Цената на храната най-важна за българина

Цената на храната най-важна за българина

А европейците като цяло обръщат повече внимание на нейния произход

Когато българите купуват храна, те първо гледат цената, на второ място е в...

Прочети още:

Loading...