Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Вт16072019

Брой 134, Година XXX

            Валута: 1 USD = 1.73805 BGN ↑ 1 GBP = 2.17828 BGN ↑ 1 CHF = 1.76408 BGN ↑
Back Вие сте тук:Начало България (2) Време е фермерите да се подготвят за още по-сложна агрополитика

Време е фермерите да се подготвят за още по-сложна агрополитика

Време е фермерите да се подготвят за още по-сложна агрополитика

Вместо опростяване на европейската Обща селскостопанска политика (ОСП) след 2020 година правилата ще станат „ужасяващи сложни“. Това заявиха във вторник участниците в дискусия на тема „Национален земеделски форум – ОСП след 2020 г.“, ротационен домакин на която беше Националната асоциация на зърнопроизводителите. След интензивна работа в Брюксел през летните месеци по ОСП се изяснява, че почти на финала е подготовката за регламент, който ще определи правилата за стратегическите планове на държавите членки, без които усвояването на евросредствата за земеделие в бъдеще ще е невъзможно.

Към момента държавите членки са разединени по въпроса дали трябва да има таван за директните плащания, които фермерите получават за всеки хектар обработваема земя. Някои страни смятат, че таваните трябва да са доброволни, други ги приветстват, а трети са против налагането им, каза Мария Стефанова, експерт в дирекция Директни плащания и идентификация на земеделски парцели в агроминистерството. Тепърва ще се изяснява и въпросът за обвързаната (с количеството произведена земеделска продукция) подкрепа. Позицията на България е, че делът й трябва да се увеличи на 15% (от пакета за директни плащания – бел. л.), като сега страната има право да използва 13% плюс допълнителни 2% за протеинови култури. Освен това страната ни настоява да се разшири обхватът с други продукти, които са важни за България. Ние сме единствената държава членка, поставила въпроса за запазването на преходната национална помощ, допълни експертът.

Агроминистерството настоява таваните за директните плащания да бъдат доброволни и държавите членки сами да определят дали да има тавани и в какви размери. Сегашните изисквания, на които да отговарят земеделските производители, за да получават субсидии, се запазват, но към тях ще бъдат прибавени още изисквания, коментираха участниците в дискусията. Към базовите изисквания се добавят нови, Европейската комисия иска по-амбициозно да се подходи към изискванията за плащане, обясни Светлана Боянова от Института за агростратегии и иновации. В бъдеще по думите й трябва да докажем, че надскачаме сегашните изисквания за т. нар. кръстосано съответсвие. Сегашното зелено плащане (за задължително изпълнение на екоизисквания) ще се трансформира в зелени плащания на три нива – задължителни и доброволни. Освен това 40% от бюджета на ОСП ще трябва да отива в справяне с изменението на климата.

„Нещата са ужасяващо сложни“, заяви бившият зам.-министър на земеделието Явор Гечев. По думите му фермерите трябва да очакват сериозни разлики спрямо сегашния планов период 2014 – 2020. Така желаното опростяване на ОСП се отлага за неопределено време, допълни той.

Пред участниците във форума земеделският министър Румен Порожанов съобщи, че бюджетът за директните плащания за България ще бъде увеличен.

България

Икономика

Култура

Спорт

Свят

Земеделие

Продължава пръскането срещу комари

Продължава пръскането срещу комари

От вторник, 16 юли 2019 г., продължават инсектицидните обработки чрез авиационно третиране срещу комари на засегнатите площи по поречието на...

Прочети още:

Loading...