Вестник Земя

    Коопмедия            ЦКС
НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Сря19092018

Брой 179, Година XXVII

            Валута: 1 USD = 1.6758 BGN1 GBP = 2.20065 BGN1 CHF = 1.74068 BGN
Back Вие сте тук:Начало България (2) В очите на Путин... хлад и недоверие

В очите на Путин... хлад и недоверие

В очите на Путин... хлад и недоверие

С познатото руско великодушие към малките, които са сгрешили, Путин отвори пред Борисов вратата, но еспертите смятат, че е рано да се говори за затопляна на отношенията

Валерия Велева

От сайта „Епицентър”

Първа визита в Москва. 

Първо гостуване в Кремъл 

Първа среща с Путин след 9-годишна раздяла 

Разговори в рамките на близо два часа. 

Пресконференция с продължителност 27 минути. 

Цел на визитата

Борисов да получи политическата воля на руския президент за вкарването на 15.75 млрд. куб.м. годишно руски газ в хъба “Балкан“ през отклонение на “Турски поток“ за българска територия, който да продаваме, а не да транзитираме, каквито са вижданията на руснаците. Това би дало възможност на България да възвърне ролята си на газоразпределителен фактор на Балканите. 

Делегациите 

Българската делегация, съпровождаща премиера, бе внушителна — петима министри, вкл. вицепремиер: Томислав Дончев, Влади Горанов, Теменужка Петкова, Николина Ангелкова, Боил Банов. Към нея бе включен и шефът на “Булгартрансгаз“ Владимир Малинов. Отсътвието на външния министър Екатерина Захараиева се оценява като умишлено “скриване“, заради неспиращото ѝ антируско и антипутинско говорене. 

От руска страна в разговорите участваха: Антон Силуанов — първи вицепремиер и министър на финансите, Денис Мантуров — министър на промишлеността и търговията, Александър Новак — министър на енергетиката, Владимир Медински — министър на културата, Александър Грушко — зам. министър на външните работи, отговарящ за Европа, Юрий Ушаков — помощник на президента, Александър Сафонов — председател на агенцията по туризма.

Както и шефовете на “Газпром“ и на “Лукойл“ Алексей Милер и Вагит Алекперов. 

Срещата 

Според Путин тя е била “открита и съдържателна“. 

Според Борисов разговорът бил “прагматичен и полезен“. 

Резултатът 

1. Русия заяви готовност за реализация на проекта на АЕЦ “Белене“, ако България вземе решение на пазарна основа. Но и без тази среща е ясно, че АЕЦ “Белене“ ще се строи от руснаците, защото проектът е техен, независимо какъв ще е инвеститорът.

2. “Турски поток“ ще се зауства на българската граница. Това обаче стана известно още на 26 май, когато Турция и “Газпром“ подписаха договор за строежа на сухопътната част на “Турски поток“ и тогава се разбра, че той ще стига до България, а не до Гърция, заради влошените отношения между Атина и Анкара.

3. Не са постигнати договорки за доставка на руски газ за България през “Турски поток“. Това бе огромната изненада, която ни я сервира говорителят на президента Дмитрий Песков, тъй като Путин бе обран в изявлението си. “Комерсант“ написа, че “Турски поток“ ще премине през България. Песков уточнява — това е вариант, но нищо не е решено, нищо не е уточнено.

4. Постигнато е съгласие за съхраняването на военните ни паметници на българска земя. Без конкретна договореност. 

Никакви документи не са подписвани. 

Борисов отиде при Путин с един-единствен проект, за който получи обтекаем отговор: “Въпросът за транспортирането на газ от “Турски поток“ в Европа през България се разработва в практически план с Турция и България“. И още: “Въпросът за обемите на транзитния газ през България трябва да бъде обвързан с обема на доставките за цяла Европа“.

Нито дума за хъба “Балкан“!

Нито дума за това, че ние искаме да продаваме руски газ през “Турски поток“, а не да транзитираме.

Ние чакаме Путин да ни каже за “количествата газ“, той ни отвръща с “въпрос…“. 

България не представи стратегия за цялостното развитие на руско-българските отношения в контекста на новото в контактите между ЕС и Москва. А Русия това очаква. Тя иска от нас да види какво ще е отношението ни към нея оттук нататък, след като в последните 56 години се държахме към нея като “ястреби“. Тя иска да види, че сме осмислили грешката си;  иска да е сигурна, че миналото няма да се повтори. Иска да вярва на някого у нас, че Русия ще получи това отношение, което заслужава. И което Европа вече ѝ засвидетелства. Въпреки санкциите, въпреки нашите евроатлантически обвързаности,  които тя приема. Проект като хъба “Балкан“ е много малък за размаха на газовото и геостратегическото ѝ влияние. С него и без него Москва пак държи кранчето на синьото гориво към Европа.

Срещу искането ни това кранче да се врътне и за нас, ние не предложихме нищо в ответ. 

Българските министри не се срещнаха с реципрочните си колеги в Москва с изключение на Ангелкова и Банов, които проведоха бланкетен разговор с руския министър на културата Медински. 

Нито един от министрите не коментира визитата пред медиите. 

Пресконференцията 

В малката зала за пресконференции на Кремъл Борисов и Путин влязоха с енергични крачки. Застанаха пред микрофоните. 

Борисов — видимо притеснен. 

Путин — с ледено спокойствие.

Първи взима думата домакинът. Чете от предварително подготвен текст. Първо казва за АЕЦ “Белене“ и после минава на руските паметници у нас. Хъбът е пропуснат.

Нито веднъж не спомена името на Борисов, използваше дистанцираното и протоколно “премиер-министърът“. Нито веднъж не показа свойско или приятелско отношение. Първите целувки бяха след като Борисов просто го награби в прегръдката си.

Борисов започна изложението си енергично, влизайки почти на бегом в енергийната тема,обяснявайки като скоропоговорка за “българската публика“ всичко, което е в съзнанието му за България като газоразпределителен център на Балканите.

Нямаше лист пред себе си. Използваше натрупаното в главата си. 

Путин се втрещи от този енергиен словесен поток. 

Погледът в очите му се променяше от негативен през пренебрежителен до безразличен.

Борисов ръкомахаше с ръце, отверме навреме с тялото си се наклоняваше към Путин, за да покаже колко са близки, използваше дори израза “колегата Путин“. 

Сините очи на Путин го стрелваха, но в тях нямаше никаква емоция. Никаква съпричасност към това, което говори и което иска да покаже гостът му.

Борисов започна да се извинява за спирането на “Южен поток“, кършейки ръце;

да се оправдава с Брюксел за това решение;

да благодари за 5-ти и 6-ти блок на АЕЦ “Козлодуй;

да обещава, че сме си научили урока за “Белене“;

да търси снизхождение в силата на големия, който трябва да прости.

Путин го гледаше със стъклен поглед, бърчеше чело, измерваше го изпод вежди… И го закова: “Приказките за по-големия ме смущават, защото по-големия обикновено го подтикват да плати сметката“.  И обяви, че “сметката“ за спирането на “Южен поток“ са 800 млн. евро загуби за руската страна. Борисовнесаза, че загубите на България са не по-малки и че не сме  получи никакви компенсации за своето послушание.

За да покаже, колко сме зависими от Москва, Путин припомни на Борисов, че 9% от БВП на България идва от дейността на “Лукойл“.

Борисов пусна това покрай ушите си.

И се оплака, че хем сме били най-лоялната страна на ЕС, хем са ни подминали всички газопроводи. 

Путин го погледна съжалително.

Борисов се оправда, че ние сме били “принципни“, но това звучеше по-скоро като признанието “май излязохме глупави“, защото точно тогава “ни се влошиха отношенията с Русия“. 

Това не стопли сърцето на Путин.

Напротив. Каза ни в лицето, че на едни от ЕС разрешават да правят бизнес с Русия, да подписват за газопроводи, а на България — не. “Тя по-лоша страна ли е?“, попита Путин и това звучеше като шамар за всички български управници, които в тези години не защитиха националния интерес така, както го правят силните държави в ЕС.

В тази поза на слаб ученик пред Путин стоеше премиерът на държава, която председателства в момента Съвета на ЕС. Премиер, който търси да стъпи на здрава почва в отношенията ни с Русия. 

Но миналото, а не бъдещето бе в очите на Путин. 

Въпреки това Борисов не се предаваше — надяваше, че с характерното си свободно държане, с което сваля всякакви бариери, ще смили и Путин. 

Не се получи така, както искаше.

Все пак, с познатото руско великодушие към малките, които са сгрешили, Путин отвори пред Борисов вратата. 

 “Турски поток“ ще мине през България, но еспертите смятат, че е рано да се говори за затопляна на отношенията“ , както коментира авторитетният РБК.

 Защото доверието трудно се възстановява. Братските чувства вече ги няма. Има студена икономическа пресметливост.

И България има да извърви много път, докато се върне на онази права, в която Путин ни гледаше с уважение.

 

Руската преса се отнесе благосклонно към Борисов. Оцени посещението му като прелом в отношенията ни с Русия. Това е неслучаен знак.

Оттук-нататък трябва да оправдаем доверието, дадено в аванс.

България

Чака ни топла зима, есента напомня за себе си в неделя

Зимата в Европа се очертава да е по-топла от нормалното, заяви в предаването „Преди всички“ по БНР климатологът проф. Георги Рачев.  По думи…

Прочети още:

Loading...

Икономика

Осъдиха България за десетки милиони евро заради спирането на АЕЦ „Белене”

Осъдиха България за десетки милиони евро заради спирането на АЕЦ „Белене”

НЕК ще трябва да плати още 32 млн. евро и лихви заради прекратяването на проекта

Националната електрическа компания ще трябва да плати на „Уо…

Прочети още:

Loading...

Култура

Плевенската школа “Колорит“ със златен медал в Москва

Плевенската школа “Колорит“ със златен медал в Москва

Плевенската арт школа “Колорит“ е удостоена със златен медал на международен конкурс за рисунка в Москва, съобщи Майя Ананиева — ръководител…

Прочети още:

Loading...

Спорт

Свят

Земеделие

Животновъди искат пълна ревизия на развъдните организации

Животновъди искат пълна ревизия на развъдните организации

Не може животното днес да е на къра, а утре под селекционен контрол , предупреди пред БНР Ангел Йонов, шеф на Националната асоциация за разв…

Прочети още:

Loading...