Вестник Земя

    Коопмедия            ЦКС
НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Нед16122018

Брой 241, Година XXVII

            Валута: 1 USD = 1.72002 BGN1 GBP = 2.17682 BGN1 CHF = 1.73282 BGN
Back Вие сте тук:Начало България (2) Бойко Рашков: Стотици са нарушенията при подслушванията със СРС

Бойко Рашков: Стотици са нарушенията при подслушванията със СРС

Бойко Рашков: Стотици са нарушенията при подслушванията със СРС

“При прилагането на специални разузнавателни средства има стотици нарушения и въпреки че прокуратурата е била сезирана за тях, не е последвала никаква реакция“. Това обяви шефът на Бюрото за контрол на специалните разузнавателни средства Бойко Рашков в парламента. Той бе изслушан във връзка с годишния доклад на Бюрото за 2016 г. 

Точката влезе в дневния ред на парламента с изричното настояване на лидера на опозицията Корнелия Нинова.

“Открити са стотици нарушения при разрешаването на СРС-та от заместниците на бившата шефка на Софийския градския съд Владимира Янева (навремето приближена до тогавашния вътрешен министър и настоящ лидер на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов – бел. ред.). Тя бе осъдена, защото бе дала разрешение да се следи информационната система на МВР извън максималния срок. Според Рашков подобни стотици нарушения е извършил един от заместниците й, а при друг са намерени 1520. На тях обаче не са има повдигнати обвинения. Затова шефът на Бюрото попита дали има двоен стандарт при прилагане на закона. 

Има 8 000 разрешения за прилагане на СРС, но те не са изпълнени от агенция “Технически операции“, каза още Рашков. Според него в тези случаи агенцията е длъжна да уведоми съда и заявителя на СРС-то, но това не е направено. Рашков заяви, че бившият вътрешен министър Цветан Цветанов е бил съден за отказ да се приложат СРС-та, но той поне имал кураж да откаже, докато в случая не се знаело защо СРС-та не се прилагат. 

Най-голям брой порочни искания за прилагане на СРС-та идват от ДАНС, обяви Рашков. Оттам са отказали достъп на бюрото до материалите, на които се основават няколко искания, обясни Рашков. Според Рашков такива материали масово са унищожавани, но никой не е взел отношение, въпреки че агенцията е била сезирана.

Бюрото вече не може да гарантира на 100% на гражданите дали правата им се нарушават чрез СРС-та, каза още Рашков. Причината е, че службите дават невярна информация. Той посочи, че има 8 случая, в които службите не са отговорили. Един от тях е на подслушван политик. Другият — на следен магистрат, като целта била да се установи дали той има връзка с политик, обясни Рашков. 

Той припомни, че България е осъдена 2007 година от Европейския съд за прекомерно ползване на подслушвателни устройства и употребата на тайни способи.

По-късно главният прокурор Сотир Цацаров опонира на Бойко Рашков с думите, цитирани в сайта „Епицентър”:

Бе нарисувана една апокалиптична картина на масови нарушения, в която институциите общо взето мълчат, а Националното бюро се оказва единствената институция, което познава закона, спазва го и се бори срещу нашите безобразия. Моите уважения, но това не е така“, каза Сотир Цацаров и допълни: „За наше съжаление, поне 80% от това, което се чу в залата, имаше политическа окраска. Това, което трябваше да има юридическа окраска, при цялото ми уважение към колегите, бе лишено от доста юридическа окраска“, коментира той. „Оказа се, че институциите тънат в мълчание, на няколко пъти бяха отправени упреци за мълчание и към мен“, посочи Сотир Цацаров и допълни, че няма сигнал на бюрото, който да не е получило отговор под формата на прокурорско постановление. „Не чух отговор на два въпроса. Подслушване на журналисти? Не. Масово подслушване на политици, магистрати, журналисти? Не. Това, че се намираме в условията на открито заседание съвсем не е оправдание да кажем, че такова може да има“, коментира Цацаров, цитиран от “Фокус“. Според него твърденията, че 10 % от всички СРС-та касаят журналисти, политици и магистрати са дълбоко неверни.

България

Икономика

Култура

Спорт

Байерн взе нужната точка след драма в Амстердам

Байерн завърши зрелищно 3:3 при визитата си на Аякс в Амстердам и финишира първи в група „Е“ на Шампионската лига. И двата тима приключи…

Прочети още:

Loading...

Свят

Земеделие

Няма тестове за АЧС! Държавата посочи коя фирма да ги достави за 1 395 916 лв. без обществена поръчка

Няма тестове за АЧС! Държавата посочи коя фирма да ги достави за 1 395 916 лв. без обществена поръчка

В момента липсват диагностикуми за изследване на болестта Африканска чума по свинете (АЧС), обяви доц. д-р Емилия Радева Иванова, директор н…

Прочети още:

Loading...