Вестник Земя

    Коопмедия            ЦКС
НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Сря25042018

Брой 80, Година XXVII

            Валута: 1 USD = 1.60143 BGN1 GBP = 2.23605 BGN1 CHF = 1.6375 BGN
Back Вие сте тук:Начало България (2) БСП: ГЕРБ да вдигне доходите веднага, а не някога в бъдеще

БСП: ГЕРБ да вдигне доходите веднага, а не някога в бъдеще

БСП: ГЕРБ да вдигне доходите веднага, а не някога в бъдеще

Ако ГЕРБ съставят кабинет — да се потърсят резерви в бюджета и да се увеличат доходите на хората още сега, а не някога в бъдеще. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на пресконференция след заседание на Изпълнителното бюро на партията. По думите й става въпрос за онези доходи, върху които може да влияе държавата и правителството – минималната работна заплата и преизчисляването на пенсията. Лидерът на БСП предложи тези две конкретни стъпки да бъдат предприети от служебния кабинет или от ГЕРБ, ако съставят правителство. Попитана дали ще даде 100 дни толеранс на правителството, Нинова, заяви: „Ние заявихме няколко теми, по които ще подкрепяме правителство на България и едната е председателство на ЕС, втората е всички мерки по демографската криза и демографската катастрофа“, каза Корнелия Нинова и изброи още темите за доходи и бедност, развитието на малкия и среден бизнес и икономика. По думите й тези теми изискват дългосрочна политика, а не мандатна. „По тези теми, има нашето национално отговорно отношение“, допълни Нинова.

КЕВР изпълнява политическа поръчка и обслужва ГЕРБ. Тя посочи, че на заседанието на Изпълнителното бюро са обсъждали шоковото увеличение на цената на природния газ, на топлата вода и очакваното увеличение на цените на стоките и услугите след тях. „През декември 2016 при поискано увеличение на цената на природния газ от 18 %, комисията го намалява с 3 % — предизборно и в услуга на една политическа партия. С новото искане сега и с тези 18 % става шоковото натрупване и увеличение от 30 %. През цялата кампания този въпрос се е отлагал като решаване и се е крил. Не е имало изобщо обществено обсъждане, което е задължително по правилата за вземане на решения за ценообразуване. Между другото такова обществено обсъждане по цената на природния газ не е имало в последните 2 години и половина“, заяви Нинова. По думите й през това време Комисията е показвала тенденция на непрозрачност, на взимане на решения на тъмно и на пренебрегване на правилата, които изискват задължително обществено обсъждане. Нинова коментира, че в кампанията са обещавали увеличение на доходите, но нито веднъж не се е споменало какво шоково увеличение се очаква на природния газ и евентуално на стоките и услугите. Според нея хората, които живеят с доходи под границата на бедност през 2017 г., която е 314 лв., са 1,6 млн. Нинова обърна внимание, че този шоков скок на цените ще се отрази страшно негативно на живота на тези хора. „Ние имаме следните няколко предложения и искания. Първо да се отмени това решение и да се мине по законовия ред, а то е да има обществено обсъждане. Докато това не се случи да не се гледат увеличението на цените на парното и топлата вода. Това решение би било производно от увеличението на цената на природния газ. Ако въпреки това такова решение влезе в сила, независимо от преговорите за правителство, от работата на парламента, служебният кабинет да започне оценка за въздействието на това увеличение върху бизнеса и върху гражданите и да предприеме компенсаторни мерки“ ‚заяви Нинова. Тя обясни, че тези мерки се изразяват в промяна на наредба № 5 за отпускане на целеви помощи за отопление. По думите й тази наредба не е променяна от 2009 г. и там минималният гарантиран доход е 65 лв. 

България

Премиерът в Словения: Да инвестираме в развитие, за да няма войни

Премиерът в Словения: Да инвестираме в развитие, за да няма войни

Европейската перспектива на нашия регион няма алтернатива, а Процесът за сътрудничество в Югоизточна Европа остава водещ политически формат …

Прочети още:

Loading...

Икономика

55% от българите нямат пари за лятна почивка

55% от българите нямат пари за лятна почивка

Мнозинството от тях не са ходили на море и или планина повече от 20 години

Проучване на изследователския център “Тренд“ сочи, че 40% от пълно…

Прочети още:

Loading...

Култура

Спорт

Бербатов се предложи на отбори от Дубай

Бербатов се предложи на отбори от Дубай

Българинът отново обяви, че може да се пробва като треньор

Димитър Бербатов даде интервю за предаването The Dubai Talk Show, в което се самоп…

Прочети още:

Loading...

Свят

Земеделие